Allt du behöver veta om 70 tals kläder

Om du tillhör de som tycker att 80 tals kläder inte kommer i närheten av coolhetsgraden på 70 tals kläder så ska du läsa vidare. 1970-talets mode lever vidare och det poppar upp som trend var och vartannat år. Det här är retro mode som aldrig riktigt blir något som tillhör det förflutna.

1970-talet var ett revolutionerande decennium för mode och stil. Detta var eran av utsvängda jeans, byxor med klockbottnar, färgglada tryck och psykedeliska mönster. Det hela speglade tiden då man även experimenterade med substanser som gav den här typen av tankar och mönster i huvudet!

Många trender från 70-talet gör comeback idag och ses som snygga och moderiktiga. Om du vill klä dig som om det vore 1975 så finns det många sätt att införliva klassiska 70-talsstilar i din garderob. 70 tals kläder dam är lika populära som 70 tals kläder för herr. Par kan enkelt matcha plagg som jeans och färgglada blommönster.

flower power mönster
Detta mönster sågs på väggar, kläder och överallt under 1970-talet!

Vad är 70 tals kläder?

70-talsmodet handlade om självuttryck och komfort. Det här decenniet såg en förändring av det som varit 50- och 60-talens strukturerade kläder. Man gick mer mot en avslappnad och cool stil. Vanliga 70 tals kläder kvinnor och män bar var jeans, t-shirts, jeansjackor och västar med mönster. Populära tryck från denna tidsera inkluderar batik, paisley och pläd. Tillbehör som bandanas, pilotsolglasögon och tjocka stövlar fullbordade looken.

 

Hippedräkt

Kom som en äkra hippie till festen! Lägg till en blomma i håret så är det minst lika fint som att köra 70-tals discodräkt.

Mama Mia turkos dräkt

Perfekta 70 talks kläder dam för maskeraden eller då det blir karaoke och du vill sjunga ABBA-låtar i helt rätt kläder. Finns i olika storlekar och blänker som bara tusan!

Discoman

Bli kvällens snackis med denna coola dräkt som förvandlar dig till en discoman. Det är 70-talsskjorta med stor krage och vida byxor. Peruk och mustach får du skaffa vid sidan om.

70 tals dräkt

Vågar du gå till jobbet i denna 70 tals dräkt? Den är galet retro och superkul. Kanske bäst att spara till maskeraden och matcha med en cool peruk och mustach!

Dancing Dream

Du blir en dancing dream eller kanske en dancing queen i denna coola dräkt som är till för att dansa loss på maskeradfesten. Dräkten är så fin att du antagligen kommer att ta på den i smyg därhemma för att få rätt 70 tals feeling!

Blond 70 tals peruk

Bli en helt ny människa från 1975 med en blond 70 tals peruk som blir som kronan på verket till din dräkt eller kostym.

Discokille

Här har du dancing king allas discokille. Med denna fina dräkt går det att röra på sig. Färgen är autentiska och väl anpassade till festen där du vill ge dig ut på dansgolvet och verkligen känna 70 talets rörelser hela vägen in i hjärtat!

Hippie Honey

Hallå där gullet! Blommor och pannband runt håret på äkta hippievis. Det här är en maskeraddräkt som du kommer att känna dig så otroligt fin i. Passar dina moderna sandaler och så kan du ju ordna med en peruk för att verkligen leva dig in i rollen.

Bubbles maskeraddräkt

Det blir inte mer 1970-tal än detta! Det här är rätt färger, rätt snitt och galet kul. Du vill börja dansa bara av att se på dräkten. Matcha med en cool peruk och varför inte en liten mustach på den?

 

Exempel på 70 tals kläder dam och herr fortfarande letar efter:

Jeans och denimplagg

Jeans och denimtyger för annat än byxor var viktiga saker i alla 70-talsgarderober. Utsvängda jeans och byxlinning med klockform var populära för både män och kvinnor. Det här är fortfarande vad många ser som typiska 70 tals kläder.

Folk bar jeansjackor, overaller och västar av denim med lappar som hade blommor och flowerpower motic. Med lappar och broderier fick man en unik look som inte sällan kröntes av ett pannband i samma stil.

Toppar och skjortor

T-shirts och linnen var populära 70 talks kläder herr och dam gillade. Dessa hade ofta djärva tryck och grafiska mönster som stod ut. Kvinnor bar också bondblusar, skjortor med slips och blommönster på i princip allt, inklusive skorna. Män bar hawaiiskjortor, linnen och pikétröjor.

blommor

Klänningar på 1970-talet

70-tals kläder kvinnor ofta är på jakt efter är de tidstypiska klänningarna. Klänningar på 70-talet var ofta korta, löst sittande och de hade ofta färgglada tryck. Maxiklänningar, omlott-klänningar och bondklänningar var alla populära.

Midiklänningar med utsvängda fållar var också populära. De matchades ofta med ett bälte som pricken över i. Det handlade för det mesta om mycket bekväm design. På 1970-talet så var det viktigt att känna frihet och det särskilt som kvinna. Mycket viktigare än att lida pin för att vara fin!

Om 1990-talets snäva byxor gjorde det svårt att kliva upp på en hjälpa till pall så var 1970-talet drömmen för mammor som rörde sig fritt utan tajta saker att hålla emot. Även bysten fick ju sväva fritt utan BH som var något av ett motto på denna tid.

Jackor och kappor i fina färger

Jackor och kappor var ofta ljusa och färgglada på 70-talet. Jeansjackor och bomberjackor var populära och detta har ju sedan spillt över in på 1980- och 1990-talet. Vi såg också många i mockajackor och pälsfodrade rockar.

Skinnjackor var också populära och bars ofta med militära stövlar. Här var det också vanligt att man matchade jackans pilotlook med pilotbrillorna som var väldigt populära under denna era. De har för övrigt också följt med som ett tidlöst mode under följande årtionden.

Tillbehör var precis som idag ett måste

Accessoarer var en viktig del av 70-talets look. Halsdukar, bandanas och pannband var alla populära. Kvinnor med långt hår använde bandanas och pannband för att skapa tidstypiska frisyrer. Det var som sagt också poppis med pilotglasögon och så var det många som älskade hattarna med breda brätten. Så kallde chunky smycken och platåskor fullbordade looken.

Platåskorna var minst lika svåra att gå i som klackskor men älskades både av män och kvinnor. Här har vi ett bra exempel på 70 tals kläder dam och herr hade samma kärlek till. Det var unisex så att det skrek om det.

platåskor
Här är en modern variant av platåskor som har sin vagga i 1970-talets mode.

Hur klär du dig som på 1970-talet?

Om du vill klä dig som om det vore 70-tal igen så finns det många sätt att införliva klassiska 70-talsstilar i din garderob. Börja med ett par jeans eller byxor med en utsvängd fåll eller nederkant. Leta efter en t-shirt eller linne med ett djärvt tryck eller grafisk design.

Tillbehör med en mönstrad halsduk, pilotsolglasögon och en bred-brättad hatt blir pricken över i. Komplettera looken med en jeans- eller mockajacka och ett par tjocka platåskor. Om du har bambustrumpor kan det också passa bra för på 1970-talet så var miljö och fred något som diskuterades. Än idag har vi ju trädkramande hippies som säger sitt om klimat och miljö på precis samma sätt.

Ta politisk ställning med dina kläder för att vara som en äkta 70-talist!

pilotglasögon
En fredlig pilot med blommor och fågel!

Summan av 1970-tals-kardemumman

70-talet var ett revolutionerande decennium vad gäller mode och stil. Denna era såg en stor ändring av det som varit 1950- och 1960-talens strukturerade kläder. Det blev lösare och ledigare och väldigt politiskt i kläderna. Idag kan vi tycka att 70 tals kläder är lite komiska men samtidigt förblir de väldigt populära bland modemedvetna personer.

Frågor och svar om 70 tals kläder

 1. Vilken var den populäraste klädstilen på 1970-talet?

Den populäraste klädstilen på 1970-talet kännetecknades av ljusa färger, djärva mönster och vintage-inspirerade silhuetter. Populära föremål var bland annat jeans med klockformad botten, batikmönstrade t-shirts, overaller och fritidskostymer i polyester.

 1. Vilken typ av skor var populära på 1970-talet?

Platåskor var mycket populära på 1970-talet. Det var också inne med discostövlar och sandaler. Tänk dig ABBA för att se kläder och skor framför dig! Kanske var dessa platåskor också introduktionen till rullskridskor som ett skodon under 1980-talet med tanke på hur man kom upp i en helt ny höjd med hjälp av platån…

Här kan du se ABBA i Sveriges Magasin 1977:

 1. Vilken var den populäraste frisyren på 1970-talet?

Den populäraste frisyren på 1970-talet var shagklippningen. Denna stil presenterade lager av hår klippt i en fjäderformad eller graderad form.

 1. Vilken typ av tyg användes ofta för 1970-talets mode?

Polyester användes flitigt för 1970-talets mode. Detta eftersom det var ett populärt val för fritidskostymer och andra klädesplagg.

 1. Vilken typ av accessoarer var populära på 1970-talet?

Tillbehör som var populära på 1970-talet var pannband, halsdukar och solglasögon.

hippie
Flicka med pannband och tidstypiska smycken.
 1. Vilken typ av smink var på modet på 1970-talet?

Naturlig och glamorös makeup-look var populärt på 1970-talet. Det skulle vara djärva ögonskuggor och mascara som några av de vanligaste trenderna. Läppglans som glittrade användes flitigt och så var det ganska vanligt att använda krämer och toners för att få lite brunare hud med kastanjeton.

 1. Vilken typ av tryck var populärt på 1970-talet?

Blom-, paisley- och geometriska tryck var populära på 1970-talet såväl som psykedeliska och batik-tryck.

Här kan du se hur du gör batik på egen hand:

 1. Vad är exempel på 70 talks kläder herr?

Populära klädesplagg för män på 1970-talet var fritidskostymer, utsvängda jeans och t-shirts med djärva tryck.

 1. Vad är exempel på 70 talks kläder dam?

Populära klädesplagg för kvinnor på 1970-talet var omlott-klänningar, hot pants och maxikjolar.

 1. Vad kan beskrivas som färgpaletten för 1970-talets mode?

1970-talets färgpalett inkluderade ljusa färger som orange, gult och grönt samt jordfärger som brunt och svartbrunt.

 

Fakta om 1970-tals kläder

 1. Djärva färger och mönster var populära på 1970-talet som marinblå, apelsin och röd.
 2. Denim var ett populärt val för kläder och då särskilt för jeans och jackor.
 3. Utsvängda byxor var på modet och sågs på både män, kvinnor och barn.
 4. Platåskor för män och kvinnor var ett måste för modeframträdaren.
 5. Maxiklänningar och kjolar med tryckt design var populära för kvinnor.
 6. Hot pants var på modet och var ofta gjorda av denim eller sammet.
 7. T-shirts med intressant design var populära för både män och kvinnor.
 8. Slipsar för män var ofta gjorda av polyester och hade en mängd olika färger och mönster.
 9. Jeansvästar var populära bland både män och kvinnor.
 10. Fransjackor var på modet och var ofta gjorda av mocka eller läder.