Strumpor av bambu är ingen nymodighet!

Att bära strumpor är inget nytt men du kanske tror att det är ett modernt fenomen att tillverka detta plagg av bambu. Idag kan du skaffa riktigt sköna bambustrumpor som inte skaver och som är bra för miljön. De sitter som de ska på foten och är dessutom snygga. Du känner dig modern och så långt från 80 tals kläder som du bara kan komma men faktum är att du bär ett plagg med över 100 år på nacken!

Bambukläder är inget nytt fenomen

Det låter ju så modernt och kreativt, att göra kläder av bambu men metoden är inte ny. Det första patentet för bambu som tillverkningsmaterial gavs år 1864 till Philipp Lichtenstadt. Han tog fram till tillverkningsprocess som gjorde det möjligt att bryta ner de fibrer som finns i bambu. Det var detta som gjorde det möjligt att använda materialet för papper såväl som tyg.

I början låg fokus på papper även om det redan på slutet av 1800-talet var fullt möjligt att tillverka tyg av bambu med Lichstenstadts metod. År 1881 kom det ett nytt patent som fick betydelse för klädtillverkningen. Då hittade man nämligen en bra metod för att blanda bambuns fibrer med ylle.

Kläder av bambu blir modernt

Nu ska det sägas att det faktiskt dröjde till modern tid med kläder och strumpor av bambu som populärt fenomen. Även om själva tygmaterialet kan ses som retro så är det först på 2000-talet som vi ser ett verkligt intåg i klädindustrin. Det här har till stor del berott på att tillverkningsmetoderna för kläder inte har varit så lämpliga för bambumaterialet.

År 2003 fick en grupp med kinesiska kemister patent på en teknologi som förbättrade processen för att göra tyg av bambu avsevärt. Men det har funnits fler innovationer som sakta men säkert har gjort saker som bambustrumpor till en självklarhet i vår tid.

Såhär tillverkas kläder av bambu:

Bambustrumpor är för alla årstider

Något som är väldigt positivt med bambustrumpor är att detta material gör sig väl för alla årstider. Du kan ha strumpor av bambu i sandalerna såväl som i vinterkängorna. Det enda som kanske får dig att tveka under sommaren är om du tillhör de som tycker att man inte kan ha strumpor i sandalerna.

Det finns olika tjocklekar och så är det ju som sagt möjligt att blanda bambu med material som ylle vilket kan passa perfekt då raggsockor är det som kommer att passa allra bäst för dagen. Med god passform och fin design är det alltid läge för ett par bambustrumpor!

Ta hand om dina strumpor av bambu på rätt sätt!

Strumpor av bambu är alltså klassiska och inget nytt fenomen men om du vill att de ska hålla in i framtiden så gäller det att du tar hand om bambustrumporna på rätt sätt. För att bambustrumpan ska hålla sin form är det extra viktigt att du torkar på rätt sätt. Det är till exempel att rekommendera att torka i luften och inte i torktumlare även om detta är möjligt.

Tänk också på det tvättmedel du använder. Det ska vara skonsamt både för dig och dina strumpor. Tvätta på rätt temperatur och byt dina strumpor då du inser att de faktiskt börjar se rätt slitna ut. Bambustrumpor är prisvärda och kostar inte alls mycket så det är klart att du kan unna dig nya med jämna mellanrum!