Vilka är några mindre kända band från 1960-talet?

1960-talet var en tid av stora förändringar, både socialt och kulturellt. Musiken stod ofta i spetsen för denna förändring med uppkomsten av nya genrer och framväxten av ikoniska band som The Beatles, The Rolling Stones och The Who. Vi har redan tagot en titt på de ledande banden som stod för musiken på 1960-talet. Det fanns dock många andra begåvade band under denna tid som aldrig fick samma nivå av erkännande.

Dessa band kanske inte är lika kända som sina motsvarigheter men deras inverkan på musiken är lika stor. För den som var musikentusiast under 1960-talet med en stor samling vinylskivor är dessa namn inte okända. Men för många så kan det vara väl värt att ta en titt och lyssna på musiken. Vem vet, du kanske finner nya favoriter!

The Zombies

The Zombies var ett engelskt rockband som bildades 1961. De är mest kända för sin hitsingel “Time of the Season”, som nådde nummer tre på den amerikanska Billboard Hot 100-listan 1969. Bandet hade dock flera andra framgångsrika singlar , inklusive “She’s Not There” och “Tell Her No.” Trots framgångarna hamnade The Zombies ofta i skuggan av andra brittiska band på den tiden, som The Beatles och The Rolling Stones.

Här kan du se The Zombies framföra She’s Not There:

The Byrds

The Byrds var ett amerikanskt rockband som bildades år 1964. De är ofta krediterade för att vara banbrytande inom folkrockgenren och var kända för sina vokala harmonier och unika klingande gitarrljud. Bandet hade flera hits under 1960-talet, inklusive “Mr. Tambourine Man” och “Turn! Turn! Turn!” Trots deras framgångar nådde The Byrds aldrig samma nivå av erkännande som andra band under eran.

The Kinks

The Kinks var ett engelskt rockband som bildades 1964. De var kända för sina energiska liveframträdanden och sitt distinkta sound som blandade rock and roll med inslag av brittisk music hall och folkmusik. Bandet hade flera hits under 1960-talet, inklusive “You Really Got Me” och “All Day and All of the Night”. Trots framgångarna hamnade The Kinks ofta i skuggan av andra brittiska band på den tiden, som The Beatles och The Rolling Stones.

 

The Small Faces

The Small Faces var ett engelskt rockband som bildades 1965. De var kända för sina energiska liveframträdanden och sin unika blandning av rock, R&B och psykedelisk musik. Bandet hade flera hits under 1960-talet, inklusive “Itchycoo Park” och “Lazy Sunday”. Trots deras framgångar, uppnådde The Small Faces aldrig samma nivå av erkännande som andra brittiska band i eran.

The Turtles

The Turtles var ett amerikanskt rockband som bildades 1965. De var kända för sina upbeat, catchy poplåtar och sina strama sångharmonier. Bandet hade flera hits under 1960-talet, inklusive “Happy Together” och “Elenore”. Trots framgångarna hamnade The Turtles ofta i skuggan av andra amerikanska band på den tiden som The Beach Boys och The Doors.

Här kan du se framförandet av Happy Together:

 

1960-talet var en tid av stora förändringar och tillväxt inom musikbranschen. Många band nådde stora framgångar under denna tid och är fortfarande välkända idag. Men det fanns också många duktiga band som aldrig fick samma nivå av erkännande. Dessa band kanske inte är lika kända som sina motsvarigheter, men deras inverkan på musiken är lika stor. The Zombies, The Byrds, The Kinks, The Small Faces och The Turtles är bara några exempel.

Av de många fantastiska 60-talsbanden som förtjänar mer erkännande för sina bidrag till den tidens musik så har vi tagit fram någa av de viktigaste. Det är viktigt att se bortom tidens mest populära band och upptäcka de dolda pärlor som hjälpte till att forma 1960-talets sound. Det kanske också kan få oss att tänka likdant på hur vi ser på dagens musik och vad vi väljer att lyssna på.

1960-talets musik hade ett djupgående inflytande på den musik som följde under decennierna efter. Många av dessa band banade väg för framtida generationer av musiker och deras musik fortsätter att firas och avnjutas idag. Även om de kanske inte har uppnått samma nivå av kommersiell framgång som andra band i eran så är deras inverkan på musikhistorien obestridlig.