Vad fanns det för butiker i USA på 1950-talet?

1950-talet var ett decennium med stora sociala, politiska och kulturella förändringar i USA. Efter andra världskriget upplevde landet en period av ekonomisk och industriell tillväxt. Det här gav nya möjligheter, teknologier och konsumtionsvaror till det amerikanska samhället. Eftersom vi i Sverige redan på den tiden påverkades av det som hände på andra sidan Atlanten så finns det ett intresse av att se lite närmre på vad som hände vad gäller butiksnäring i USA under 1950-talet.

En av de mest betydande omvandlingarna inträffade inom detaljhandeln. Med uppkomsten av förorts- och bilkultur skapades en efterfrågan på nya typer av butiker och produkter. Men det var inte det enda som förändrades under 1950-talet vad gäller butiker.

Varuhus blev väldigt populära

Varuhus var en av de mest populära typerna av butiker på 1950-talet. Detta särskilt i tätorter. Dessa stora och lyxiga byggnader erbjöd ett brett utbud av varor. Där fanns allt från kläder, skor och accessoarer till möbler, apparater och elektronik. Några av de mest kända varuhusen på den tiden var Macy’s, Bloomingdale’s, Saks Fifth Avenue och Marshall Field’s.

Dessa köpcentrum blev symboler för modernitet och konsumtionskultur och lockade miljontals kunder som njöt av shopping i en sofistikerad och glamorös miljö. Trenden har inte försvagats under årens lopp. Även om du kanske väljer att köpa rullskridskor och andra varor online så går du med jämna mellanrum till ett köpcentrum för att det är kul och bekvämt.

varuhus
Idag är varuhus med flera våningar mycket populära och de har sin rot i 1950-talet!

Stormarknader är en innovation från 1950-talet

Stormarknader var en annan innovation som lanserades på 1950-talet. De blev snabbt en stapelvara i det amerikanska livet. Dessa stora och starkt upplysta butiker erbjöd ett stort sortiment av mat och hushållsartiklar. Det gick att köpa allt från färskvaror och kött till konserver, flingor och rengöringsprodukter.

Stormarknader designades för att tilltala upptagna och kostnadsmedvetna konsumenter som ville spara tid och pengar genom att köpa i stora partier. De introducerade nya marknadsföringsmetoder som reklam, butiksvisningar och lojalitetsprogram och blev en kraftfull kraft i den amerikanska ekonomin. Det här är också något som vi sedan har sett i Sverige under 1960, 1970, 1980 talet och vidare.

Varietybutiker med billiga varor

Varietybutiker, även kända som fem-och-dime-butiker, var små och billiga butiker som sålde ett brett utbud av varor såsom leksaker, pappersvaror, skönhetsprodukter och säsongsbetonade föremål. Detta kan jämföras med dagens kinabutiker där vi finner liknande varor för mycket låga priser.

Dessa billiga butiker var populära i både stads- och landsbygdsområden och fungerade som en stöttepelare i lokal shopping. Några av de mest kända varubutikerna på den tiden var Woolworth’s, Kresge’s och McCrory’s. De var kända för sina låga priser, vänliga service och nostalgiska charm och var ofta den första shoppingupplevelsen för barn och tonåringar.

Specialaffärer med unika varor

Specialaffärer var butiker som erbjöd en specifik typ av varor såsom böcker, musik, sportartiklar, gamla telefoner eller smycken. De gav en mer personlig och specialiserad shoppingupplevelse än varuhus eller stormarknader och tillgodosåg specifika smaker och intressen. Några av 1950-talets mest populära specialbutiker var skivaffärer som sålde vinylskivor och hi-fi-utrustning och sportbutiker som sålde utrustning för olika sport- och utomhusaktiviteter. Specialaffärer låg ofta i centrala områden eller köpcentra och värderades högt av entusiaster och samlare.

Vi kan sammanfatta butikstyperna i USA på 1950-talet på följande vis:

Typ av butik Beskrivning
Varuhus Stora butiker som erbjöd ett brett utbud av exklusiva varor.
Stormarknader Stora, väl upplysta butiker som säljer livsmedel och hushållsartiklar i lösvikt.
Variationsbutiker Små, prisvärda butiker som erbjuder ett brett utbud av olika varor.
Specialaffärer Butiker som specialiserat sig på en specifik typ av produkt eller tilltalar en specifik kundgrupp.
Skivbutiker Specialaffärer som säljer vinylskivor och hi-fi-utrustning.
Sportartiklar butiker Specialaffärer som säljer utrustning för olika sport- och utomhusaktiviteter.

 

1950-talet var en tid av stor förändring och innovation inom detaljhandeln i USA vilket speglade det amerikanska samhällets förändrade livsstilar och värderingar. Varuhus, stormarknader, varietébutiker och specialbutiker var populära typer av affärer som tillgodosedde olika behov och preferenser. De tillhandahöll en mängd nya produkter, tjänster och upplevelser till konsumenter och förändrade sättet folk handlade och konsumerade. Idag har många av dessa butiker utvecklats eller försvunnit men deras arv kvarstår som en symbol för den amerikanska konsumtionskulturens guldålder.