När kom färg tv till Sverige?

Den första färgsändningen i Sverige genomfördes år 1966 men det var den 1 april 1970 som färg tv kom till Sverige. Vi var inte först i världen med att sända tv i färg och det hade experimenterats med detta ett bra tag då färg tv blev ett faktum i vårt land.

Under 1970-talet så fasades tv-apparater för svartvita tv-sändningar ut. De blev helt enkelt retro. Lite som gamla telefoner under 1980-talet. Men många kommer säkert ihåg släktingar som fortsatte att se färg tv med svartvit tv. Sedan var det förstås så att vi trots färg tv fick se en del repriser av filmer som fortsatt är svartvita eftersom det var så de spelades in.

Här är svensk tv historia från 1950-talet:

Tv-historia har sina rötter i USA

USA har länge varit bäst på tv och det kanske inte alltid ses som en fördel. Därmed bör frågan om när kom färg tv till Sverige även inkludera när färg tv kom till USA. Det var ju där det hände först och allt som sedan skedde vad gäller television har influerats starkt av den amerikanska kulturen.

Tv har varit en basvara i amerikanska hem i årtionden men det var inte förrän i mitten av 1900-talet som färg tv blev allmänt tillgänglig för amerikanska hem. Övergången till färg tv var ett stort tekniskt framsteg som förändrade hur amerikaner såg på sina favoritprogram.

Här är en kort tv historia om hur färg tv kom till USA vilket är basen för hur vi fick färg tv i Sverige.

De tekniska framstegen

Utvecklingen av färg-tv-teknik började på 1940-talet i USA. Men det var inte förrän på 1950-talet som betydande framsteg gjordes. 1950 godkände Federal Communications Commission (FCC) ett färg-tv-system utvecklat av CBS. Detta system använde ett roterande färghjul för att visa bilder i rött, grönt och blått.

1953 introducerade RCA ett nytt system som använde elektroniska färgfilter istället för ett färghjul. Detta system antogs som industristandard och det möjliggjorde mer exakta och levande färger.

gamla tv apparater
Den här typen av tv var en gång svårt att få råd med!

Lanseringen av färg tv i USA

Den första offentliga uppvisningen av färg tv ägde rum den 1 januari 1954 under Tournament of Roses Parade i Pasadena, Kalifornien. NBC sände paraden i färg med hjälp av RCA-systemet, och reaktionen var överväldigande positiv.

När kom tv till Sverige? Intressant att notera är att det skulle dröja två år efter detta innan vi ens fick tv-sändningar i Sverige, nämligen 1956!

Det skulle dock dröja flera år innan färg-TV-apparater blev allmänt tillgängliga för konsumenterna i USA. 1954 kostade färg-tv-apparater cirka 10 000 kronor i dåtidens valuta. Det var oöverkomligt dyrt för de flesta amerikaner.

Det var inte förrän i mitten av 1960-talet som priserna började sjunka och färg-tv-apparater blev mer överkomliga.

Expansionen av tv i färg

När färg tv blev mer populärt började nätverk producera fler program i färg. Den första färg-tv-serien på bästa sändningstid var The Adventures of Ozzie and Harriet som började sändas 1956. I slutet av 1960-talet sändes de flesta nätverksprogram i färg.

Här är ett avsnitt från The Adventures of Ozzie and Harriet:

Färg tv hade också en betydande inverkan på reklambranschen. Annonsörer insåg snabbt att färgreklam väckte mer uppmärksamhet än svartvita annonser och de började producera mer färgglada och kreativa fläckar.

I Sverige var färg tv inte synonymt med reklam eftersom detta inte blev aktuellt förrän vi fick reklam tv med intåget av TV4 den 15:e september 1990.

Slutsats

Införandet av färg tv har varit en milstolpe i tv historia. Både i Sverige och utomlands. Men utvecklingen har sett lite olika ut beroende på saker som inställning till reklam och konsumenternas möjlighet att köpa in utrustning.

Med färg tv blev det möjligt att se favoritprogram och evenemang på ett helt nytt sätt och det öppnade nya möjligheter för programföretag och annonsörer. Idag är färg tv normen och det är svårt att föreställa sig att se tv-program i något annat än levande och verklighetstrogna nyanser.