Vilka hundraser gillade vi bäst på 70-talet?

Hade du hund som barn? Var det på 1970-talet? I började prata hundar på 1970-talet och insåg att vi hade liknande tankar. Men var det verkligen så att alla ville ha Golden Retriever? Det hävdar Anna så jag bestämde mig för att undersöka saken lite närmre och dela resultatet med er!

Jag måste redan nu varna för att det var svårt att hitta några faktiska bevis på vilka hundar som har varit populärast under årens lopp. Jag fick helt enkelt prata lite med släktingar som hade hund på 1970-talet och så har jag jämfört med hundägare jag känner.

Jag insåg att det inte har hänt så mycket. Det är faktiskt märkligt och kanske lite spännande att tänka på. Framförallt så hade Anna fel och det var jag förstås glad för.

Vi älskar samma hundar 50 år senare!

Jag insåg snabbt att det var svårt att motbevisa Anna vad gäller Golden Retriever. Det här är verkligen en av de mest förekommande hundraserna i svenska hem. Om du funderar på att skaffa tollare ska du veta att detta är långt från topplistan i Sverige. Nej, du ska istället se närmre på:

  1. Labrador Retriever
  2. Tysk Schäfer
  3. Golden Retriever (tredje plats Anna lilla!)

Låt oss se närmre på varje sort för att försöka komma fram till vad det är som gör dessa hundar så eftertraktade årtionde ut och årtionde in.

Labrador Retriever

labrador retriever

Labrador Retriever hunden är känd för sin vänliga och sociala personlighet. Dessa hundar är energiska och de kräver daglig motion för att hålla sig friska och lyckliga. Om du älskar 1970-talet kan du ta på dig 70 tals kläder som är mjuka och sköna för att träna med din hund!

Dessa hundar är kända för sin intelligens och goda temperament, vilket gör dem till utmärkta sällskapsdjur och arbetsdjur inom olika områden såsom räddningstjänst och som assistanshundar för personer med funktionsnedsättningar​ (American Kennel Club)​​ (Hill’s Pet)​.

Tysk Schäfer

Tysk Schäfer är hunden som är berömd för sin intelligens, mod och lojalitet. Dessa hundar är mycket anpassningsbara och kan tränas till en mängd olika uppgifter. De passar fint som familjehundar och kan också jobba inom polisen, militären, eller som räddningshundar. Deras skyddande natur gör dem till utmärkta vakthundar. Deras arbetsvilja och intelligens ställer dock höga krav på mental och fysisk stimulans​.

När jag tänker tillbaka på barndomen så minns jag att folk antingen hade en labrador eller en schäfer och att jag personligen tyckte att schäfrarna var lite skrämmande. De är absolut tuffa hundar.

Golden Retriever

Golden Retriever är omtyckta för sin vänliga, tillitsfulla och tålmodiga natur. De är utmärkta familjehundar, kända för sitt lugna temperament och sin vilja att behaga. Liksom Labradorer så används Golden Retrievers ofta som assistanshundar tack vare deras intelligens och förmåga att hantera många olika typer av arbetsuppgifter.

Deras tillgivna natur och förmåga att komma överens med nästan alla gör dem till en favorit bland många hundägare​. Om vi ska prata om hundar som man blir frisk av är detta ett bra exempel. Det pratar Anna alltid om. Men Anna, under min research för denna artikel så lärde jag mig att hundägare som har typ 2 diabetes inte är friskare än andra. Spelar ingen roll om den är en Golden eller inte.

 

Om vi ska försöka hitta en röd linje mellan dessa topp 3 hundar som är lika populära nu som de var på 1970-talet så blir det lojalitet. De är också väldigt intelligenta förstås. De passar i många olika typer av hem och livsstilar. Deras förmåga att tränas för olika typer av arbete samt deras naturliga drag av att vara vänliga och lojala mot sina ägare spelar en stor roll i deras bestående popularitet.

Namnet speglar tiden

Något som jag stötte på när jag försökte reda ut hundar på 1970-talet och nuförtiden var det där med namn. Kanske ser du på vackra gamla flicknamn till din valp men det är inte detta som symboliserar ett klassiskt hundnamn.

Tidigare i Sverige var det vanligt att hundar fick namn som speglade deras egenskaper eller uppgifter, såsom “Bjärv” för en modig hund eller “Trofast” för en lojal följeslagare. Idag tenderar hundnamn att vara mer inspirerade av populärkultur, mänskliga förnamn, eller till och med maträtter, som “Bella,” “Charlie,” eller “Oscar.” Trenderna i hundnamn har skiftat mot mer personifierade och lekfulla namn. Detta återspeglar hundens roll som en integrerad medlem av familjen.

Vad hette hundarna omkring dig då du var barn? Det spelar ingen roll om det var på 1970-talet eller på 2000-talet. När du funderar på saken så inser du att hundnamnen i allra högsta grad speglar vår tid.

Så om vi ska sammanfatta detta bör du alltså satsa på en labrador och ge den ett namn som känns modernt och fint. Ett klassiskt namn som kan spegla personlighet. Fred (med amerikanskt uttal) kanske?