Hur blev Molly Ringwald en 1980-talsikon?

Molly Ringwald är en amerikansk skådespelerska, sångerska och författare som blev en ungdomlig ikon på 1980-talet. Detta tack vare sina anmärkningsvärda framträdanden i några av årtiondets mest ikoniska filmer. Hon föddes den 18 februari 1968 i Roseville, Kalifornien, och hon växte upp i en konstnärsfamilj. Hennes mamma var kock och hennes pappa var jazzpianist.

Vad var det som gjorde att just Molly Ringwald fick så stor betydelse för 80 tals kulturen? Retroweb ska ta en titt på denna kända skådespelares liv för att försöka ta reda på det!

Tidigt liv – Skådespeleriet kommer igång

Molly Ringwalds passion för skådespeleri började i mycket ung ålder. När hon bara var fem år gammal började hon medverka i scenuppsättningar av lokala teatersällskap. Hennes familj flyttade till New York City när hon var 10 år gammal och hon fortsatte att finslipa sitt hantverk genom teater och genom att jobba som modell.

Hennes genombrottsroll kom när hon castades i NBC-kommissionen “The Facts of Life” 1979, där hon spelade Molly Parkers karaktär. Även om hon bara dök upp i ett fåtal avsnitt av programmet räckte det för att starta hennes karriär inom underhållningsbranschen.

Här kan du se henne i Breakfast Club:

De ikoniska 80-talsfilmerna med Molly Ringwald

Molly Ringwalds mest kända roll var i John Hughes-filmen “Sixteen Candles”, som släpptes 1984. I filmen spelade hon karaktären Samantha Baker. Baker var en gymnasieelev som kämpar för att acceptera sin 16-årsdag. Filmen blev en stor framgång och bidrog till att befästa Ringwalds status som en ikon på 1980-talet.

Året därpå spelade Ringwald i en annan John Hughes-film, “The Breakfast Club”. I filmen spelade hon Claire Standish, en populär tjej som hamnar i internering med en grupp missanpassade. Filmen blev ännu en stor framgång, och Ringwalds framträdande fick hennes kritikerros.

Molly Ringwald får fortfarande prata och ge råd till tonåringar:

1986 spelade Ringwald i filmen “Pretty in Pink”, som också skrevs av John Hughes. I filmen spelade hon Andie Walsh, en gymnasieelev från arbetarklassbakgrund som blir kär i en förmögen pojke från andra sidan banan. Filmen var ännu en biljettsuccé och bidrog till att befästa Ringwalds status som ungdomsikon.

Senare karriär

Efter framgångarna med hennes 80-talsfilmer fortsatte Molly Ringwald att arbeta i underhållningsbranschen även om hennes karriär tog en annan riktning. Hon medverkade i ett antal oberoende filmer och gjorde gästspel i tv-program, inklusive “The Secret Life of the American Teenager” och “Riverdale”.

Utöver skådespeleriet är Ringwald också en skicklig sångare. Hon har släppt flera album under sin karriär, inklusive “Except Sometimes”, som släpptes 2013. Hon har också skrivit två böcker, en memoarbok som heter “Getting the Pretty Back: Friendship, Family, and Finding the Perfect Lipstick” och en roman som heter “When It Happens to You: A Novel in Stories.”

Molly Ringwald är ett faktum och fenomen

Molly Ringwalds inverkan på underhållningsbranschen är obestridlig. Hennes framträdanden i några av de mest ikoniska 80-talsfilmerna cementerade hennes status som en ungdomlig ikon och hennes arbete med musik, skrivande och opinionsbildning har hjälpt henne att behålla sin relevans i branschen. Även om hon kanske inte längre är den tonårshjärtekross hon en gång var så är hon fortfarande en viktig figur i underhållningsvärlden och en förebild för blivande skådespelare och artister.