80 tals kläder – Hur klädde man sig på 80 talet?

Tiden rusar framåt och nuförtiden kan man undra vad som menas med 20-tal, 1920-tal eller 2020-tal. Fast när vi pratar om 80 tals kläder vet alla att det rör sig om 1980. Oavsett om du var med då det dansades i neon eller inte kanske du har funderat på hur man klädde sig på 80 talet. Det kan ha varit tal om en maskerad eller kanske en önskan om att testa en annan stil.

Om du inte har egna kläder från 1980-talet så finns det nyproducerade. Du kan till exempel kika in på Partykungen och köpa en träningsoverall i äkta 80-tals stil som denna!

80 tals träningsoverall

Buttericks finns det också 80-talskostymer i ny tappning som kan passa perfekt om du ska klä upp dig till en fest eller maskerad. Där hittar du även effekter att bygga med. Du kan ta en titt här!

80 tals peruk
Varför inte en cool 80-tals peruk till festen?

80 tals kläder hade en alldeles unik stil som fortfarande är populär. Nu ska vi ta en titt på typiska kläder på 80 talet samt de accessoarer och annat som tillhörde 80 tals mode. Ett ord beskriver det väl, stort. Vi kör från topp till tå och börjar med knoppen.

Billig discodräkt

Det här är en billig maskeraddräkt som är disco och kul!

172 kronor

80 tals träningsoverall

Kom till festen i matchande rosa träningsoveraller, det blir äkta 1980-tal!

399 kronor

Retro wrestler

Känn festen i magen redan innan den börjar med denna pangdräkt!

650 kronor

Hockeyfrilla

Det behövs sällan mer än en hockeyfrilla för att det ska bli 1984 igen.

199 kronor

Hockeyfrilla blond

Hejsan gullet, ska jag dra lite luftgitarr?

150 kronor

80 tals man

Du behöver inte låta någon få veta att du har denna dräkt på dig hemma också!

349 kronor

Wild peruk

Wild thing! Perfekt peruk för att få den rätta 80-talskänslan.

169 kronor

Skiddress

Spelar ingen roll att du inte kan åka skidor. Det kunde inte alla som klädde sig på detta vis på 80-talet heller!

499 kronor

Paljettkavaj

En enkel kavaj men du är förvandlad. Perfekt för festen!

499 kronor

Blond hockeyfrilla

Vill du framstå som smart, cool och lite missförstådd? Pudelrockare, det är grejen!

350 kronor

Top Gun jacka

Top Gun är lika coolt idag som år 1986! Magnet!

1000 kronor

Joggingdress

Om du ska oa hela natten bör du göra det i en skön joggingdress!

299 kronor

Gulddräkt

Det är flott och faktiskt riktigt fräsigt än idag.

699 kronor

80 tals frisyren var stor och burrig

Håret skulle vara stort på 80 talet. Det användes våffeltång och även män hade lejonman runt huvudet. Idoler som Michael Jackson hade hår som spretade omkring huvudet och de kvinnliga ikonernas frisyrer var ofta större än ansiktet.

Det fick gärna vara lugg och så kunde man färga slingor i neonfärger. Allt för att matcha resten av 80 tals kläderna som gick i samma färger. Håret var utsläppt eller så var det uppsatt med en massa hår som ramlat ur snodden.

Halsen pryddes av stora smycken

I öronen satt det stora loops av plast i rosa och runt halsen hängde långa pärlhalsband i samma färg också av plast.

Om vi ser på smycken av ädelmetaller kom färger starkt även här under 1980-talet. Man började leka med olika färgnyanser för metall. Dessutom blev det mer och mer populärt med ädelstenar i olika färger. Man använda sig av sötvattenspärlor och det var populärt med större kedjor och många färginslag.

80 tals kläder

Toppar som var fräscha och luftiga

När vi ser på topparna från 80-talet är det tydligt att stort även gällde här. Det skulle vara luftigt och fräscht. Puffärmar var vanliga och så axelvaddar som fick den övre delen att en tröja att se lite fyrkantig ut.

Vitt var förstås en vanlig färg på t-shirts men även rosa, neontoner och starka färger. Tryck var också populärt. Gärna tryck med bild på favoritbandet som spelade 80-tals musiken. Typ AHA med sina läderarmband!

Träningskläder var coola och praktiska

Han hade en overall som kunde gå under namnet myskläder såväl som träningskläder och hennes outfit matchade! På helgen var det fullkomligt normalt att folk gick klädda på detta vis. Hemma och på stan. Och det är klart. Bara en sådan sak som att tanka bilen krävde ju mer fysiskt arbete år 1985 än år 2023 då du har garo compact för att ladda bilen vid ditt garage! I modern tid är risken för att du svettas eller smutsar ner dig mindre och då behöver du ju inte ge dig ut i myskläderna.

par 1980
Vi drar till macken älskling!

Det skulle vara kavaj!

Ovanpå toppen fick vi gärna klä oss i kavaj. Och det kunde vi göra till vardags när vi inte gick omkring i mjukiskläderna. Både män och kvinnor. Kavajen hade axelvaddar och var också luftig. Den kunde gärna ha något mönster och färger som var mjuka eller skrikiga. Kavaj till jeans var helt rätt.

Handleder och fingrar

Med smycken visade vi vem vi var under 1980-talet. Det handlade inte längre bara om att smycka utan också om att visa personlighet. Stora broscher blev också populära i hattar och på kavajer. Vi såg också så kallade cocktail ringar både till vardags och till fest. De var större ringar smyckade med glittrande stenar i olika färger.

Låt oss inte glömma bort armbanden som var många och gärna av läder. Det finnas också plastarmband i neonfärger som matchade de falska pärlhalsbanden och de stora plastloopsen. Armbanden var väl tilltagna och skramlade mot varandra.

Här kan du se en liten samling av hur modet på 80-talet såg ut i underhållningsvärlden:

Byxor som var luftiga och stentvättade

Det var mode på 80 tal med stentvättade jeans. De fick gärna vara lite korta så att man såg tubstrumporna i vitt. Det kunde också finnas lappar i färger insydda både på jeans och på jeansskjortor.

Under 80-talet var det också vanligt med puffiga byxor. De såg ut lite som puffärmarna fast för benen. Med gummi på den nedre delen smet de åt och så var det liksom en ballong upp mot midjan. Hög midja på byxor var mycket populärt.

Vad hade vi på fötterna?

Hur klädde man sig på 80 talet med tanke på skor? Reebok gymnastikskor med hög snörning var mycket populära. Det skulle vara vita gympadojor och gärna med neonfärgade skosnören. Damer kunde gärna ha neonfärgade högklackat på sig. Strumpor eller barfota i pumpsen var valfritt.

Mockasiner var också hett mode på 80 talet och det var förstås kanske lite bekvämare än de röda klackskorna med klackar som New Yorks Twin Towers!

Några exempel på populära skor på 1980-talet:

Skomodell Unika egenskaper
Nike Air Force 1 Första basketbollskon med Nike Air-teknik; ikonisk klumpig silhuett.
Reebok Freestyle En av de första atletiska skorna för kvinnor; populär för aerobics.
Adidas Superstar Distinkt gummi tåskydd; ökade i popularitet på 80-talet med hip-hop-kultur.
Converse Chuck Taylor All Star Tidlös design, förblev populär inom rock- och punkscener.
Nike Dunk Ursprungligen en basketbollsko; olika färgkombinationer representerade högskolor.
Nike Air Jordan I Michael Jordans första signatursko; djärva färger och bevingat basketbollmärke.
Reebok Pump Hade uppblåsbar kammare för en anpassad passform; innovativ design.

80 tals kläder idag

Nu har vi gått igenom lite typiska kläder på 80 talet och som du inser är det faktiskt inte så svårt att klä sig som då nu. Det är bara att fokusera på neonfärger, mycket luft och rymd i frisyr och kläder och så mycket av precis allt. Det ger 80 tals känsla och du väljer själv hur mycket 80-tal du vill ha!