80 tals kläder – Hur klädde man sig på 80 talet?

Tiden rusar framåt och nuförtiden kan man undra vad som menas med 20-tal, 1920-tal eller 2020-tal. Fast när vi pratar om 80 tals kläder vet alla att det rör sig om 1980. Oavsett om du var med då det dansades i neon eller inte kanske du har funderat på hur man klädde sig på 80 talet. Det kan ha varit tal om en maskerad eller kanske en önskan om att testa en annan stil.

80 tals kläder hade en alldeles unik stil som fortfarande är populär. Nu ska vi ta en titt på typiska kläder på 80 talet samt de accessoarer och annat som tillhörde 80 tals mode. Ett ord beskriver det väl, stort. Vi kör från topp till tå och börjar med knoppen.

80 tals frisyren var stor och burrig

Håret skulle vara stort på 80 talet. Det användes våffeltång och även män hade lejonman runt huvudet. Idoler som Michael Jackson hade hår som spretade omkring huvudet och de kvinnliga ikonernas frisyrer var ofta större än ansiktet.

Det fick gärna vara lugg och så kunde man färga slingor i neonfärger. Allt för att matcha resten av 80 tals kläderna som gick i samma färger. Håret var utsläppt eller så var det uppsatt med en massa hår som ramlat ur snodden.

Halsen pryddes av stora smycken

I öronen satt det stora loops av plast i rosa och runt halsen hängde långa pärlhalsband i samma färg också av plast.

Om vi ser på smycken av ädelmetaller kom färger starkt även här under 1980-talet. Man började leka med olika färgnyanser för metall. Dessutom blev det mer och mer populärt med ädelstenar i olika färger. Man använda sig av sötvattenspärlor och det var populärt med större kedjor och många färginslag.

80 tals kläder

Toppar som var fräscha och luftiga

När vi ser på topparna från 80-talet är det tydligt att stort även gällde här. Det skulle vara luftigt och fräscht. Puffärmar var vanliga och så axelvaddar som fick den övre delen att en tröja att se lite fyrkantig ut.

Vitt var förstås en vanlig färg på t-shirts men även rosa, neontoner och starka färger. Tryck var också populärt. Gärna tryck med bild på favoritbandet som spelade 80-tals musiken. Typ AHA med sina läderarmband!

Det skulle vara kavaj!

Ovanpå toppen fick vi gärna klä oss i kavaj. Både män och kvinnor. Kavajen hade axelvaddar och var också luftig. Den kunde gärna ha något mönster och färger som var mjuka eller skrikiga. Kavaj till jeans var helt rätt.

Handleder och fingrar

Med smycken visade vi vem vi var under 1980-talet. Det handlade inte längre bara om att smycka utan också om att visa personlighet. Stora broscher blev också populära i hattar och på kavajer. Vi såg också så kallade cocktail ringar både till vardags och till fest. De var större ringar smyckade med glittrande stenar i olika färger.

Låt oss inte glömma bort armbanden som var många och gärna av läder. Det finnas också plastarmband i neonfärger som matchade de falska pärlhalsbanden och de stora plastloopsen. Armbanden var väl tilltagna och skramlade mot varandra.

Här kan du se en liten samling av hur modet på 80-talet såg ut i underhållningsvärlden:

Byxor som var luftiga och stentvättade

Det var mode på 80 tal med stentvättade jeans. De fick gärna vara lite korta så att man såg tubstrumporna i vitt. Det kunde också finnas lappar i färger insydda både på jeans och på jeansskjortor.

Under 80-talet var det också vanligt med puffiga byxor. De såg ut lite som puffärmarna fast för benen. Med gummi på den nedre delen smet de åt och så var det liksom en ballong upp mot midjan. Hög midja på byxor var mycket populärt.

Vad hade vi på fötterna?

Hur klädde man sig på 80 talet med tanke på skor? Reebok gymnastikskor med hög snörning var mycket populära. Det skulle vara vita gympadojor och gärna med neonfärgade skosnören. Damer kunde gärna ha neonfärgade högklackat på sig. Strumpor eller barfota i pumpsen var valfritt.

Mockasiner var också hett mode på 80 talet och det var förstås kanske lite bekvämare än de röda klackskorna med klackar som New Yorks Twin Towers!

80 tals kläder idag

Nu har vi gått igenom lite typiska kläder på 80 talet och som du inser är det faktiskt inte så svårt att klä sig som då nu. Det är bara att fokusera på neonfärger, mycket luft och rymd i frisyr och kläder och så mycket av precis allt. Det ger 80 tals känsla och du väljer själv hur mycket 80-tal du vill ha!