Actionfigurer förblir ett populärt samlarobjekt!

Actionfigurer som samlarobjekt är retro men också modernt. Vuxna samlar på figurerna från förr och barn vill ha kläder och leksaker med favoriterna från dagens tecknade filmer. Vill du samla på actionfigurer är det enkelt ordnat. Och detta även om du först kommer igång nu och vill ha allt som har med Hulken att göra. Det är inte alls särskilt dyrt att köpa figurerna i nyproduktion och det kan du göra online.

Vad finns det för olika actionfigurer att samla på?

Det finns många olika actionfigurer för samlare på marknaden idag. De flesta av dessa är kända superhjältar eller tv-karaktärer. Mandalorian från Star Wars och Iron Man från Marvel-serier är två exempel på actionfigurer som är väldigt populära.

Actionfigurerna har ofta olika egenskaper och förmågor. Det är just dessa som lockar och kittlar din fantasi. Lite som att klä upp sig i 80 tals kläder eller att hänga upp bilder som får dig att flyga iväg med fantasin. Fast lite verklighet kan också kittla i sinnet. Visste du till exempel att det finns ett Hulk-protein som gör det lättare att bygga muskler?

De flesta actionfigurerna har ju en unik historia bakom sig. Det är alltid spännande att få veta mer om karaktären och hur den kom till. En bok som berättar mer kan vara en möjlighet eller varför inte filmer som även har bakgrundsmaterial och intervjuer med personerna bakom serien.

När började folk samla på actionfigurer?

Här har vi den typ av allmänbildning frågor som du borde kunna svara på om du tänker till lite. Actionfigurer har varit en populär leksak sedan 1960-talet. Det hela började som leksaker men utvecklades sedan till samlarobjekt.

Under 1980-talet blev det allt vanligare i USA att samla på dessa figurer. Man började även att bevara actionfigurerna i originalförpackningarna för att värdet skulle bestå. Idag kan du köpa den här typen av samlarobjekt till dyra pengar via portaler online som Ebay.

Actionfigurer är fortfarande ett mycket vanligt samlarobjekt och många har en stor samling av gubbar från filmer som StarWars. För en del människor blir det en besatthet att samla objekt och det är inte sällan tal om personer med samlarsyndrom.

De flesta ser samlande som en rolig hobby som förstärker deras intresse för exempelvis film. Själva intresset och samlandet behöver inte betyda att det blir ett sjukligt beteende. Så du kan absolut börja utan oro för att det kommer att gå överstyr!

Starwars spel
Folk samlar också på spel från filmer!

Leksaker för barn blir samlarobjekt för vuxna

De flesta actionfigurer var till en början leksaker för barn men det började efterhand även tillverkas vuxenversioner av dem. Dessutom är det ganska vanligt att figurerna som leks med som barn sedan blir samlarobjekt.

Vuxenversionerna av actionfigurer är mer detaljerade och realistiska. De kostar ofta mycket mer pengar än enklare leksaker. Men i grund och botten så rör det ju sig om dockor att leka med. Barn ser inte skillnad på en samlar Iron Man och en som är till för att leka med i sandlådan!

4 saker som avgör värdet på en actionfigur:

1. Actionfigurer från kända filmer och TV-serier är alltid värda mer än andra figurer
2. Specialeffekter eller andra detaljer som gör dem unika är också värda mer
3. Actionfigurer som finns i begränsad upplaga är också värda mer, särskilt om de inte tillverkas längre
4. Om originalförpackningen är kvar ökar värdet på leksaken

Idag är figurer som Hulken och Yoda värda mycket pengar och vi kan tänka oss att figurer som Cumolo också kommer att kunna säljas som samlarobjekt för stora pengar!