Vi spelar ungefär samma sällskapsspel nu som då

Sällskapsspel är något mänskligt och kanske är vi lite extra duktiga på detta i Norden. När vintern kommer så blir det ju en hel del innesittande och då kommer spelen fram. Vi spelar allt från klassiska kortspel till moderna brädspel med twist.

Även om det kommer forskning med jämna mellanrum som hävdar att tv-spelen gör våra barn smartare så fortsätter vi att spela kort och brädspel. Det är något med att sitta tillsammans på golvet eller runt ett soffbord och spela som får oss att må så bra.

Kortspel för barn och vuxna

Om vi ser på kortspel så finns det förstås några tydliga favoriter. Du satt kanske i 80 tals kläder och spelade Vändtia eller 500. Om du var lite yngre på den tiden så var Finns i sjön eller Memory garanterat favoriter.

Kortspelen har utvecklats under 1900-talet. Om det var populärt med vanlig kortlek för några hundra år sedan så har vi idag en uppsjö av kreativa kortspel. Du kan köra igång lite Uno eller något annat där det går att spela barn och vuxna tillsammans.

Spelen där vi får bevisa vad vi kan

Det finns ju också spel som går ut på att tävla i kunskap. Att köra quiz med allmänbildning som tema är populärt. Spel som Trivial Persuit fortsätter att köpas i sin ursprungliga form i leksaksbutiken.

Det roliga med den här typen av spel är att det finns lite olika varianter. Du kan välja ett spel som har frågor som rör populärkultur mer än natur och historia. Dessutom kan du välja ett spel där allmänbildningen rör dig och dina vänner. Då kommer frågorna att handla om er och ni får själva döma vem som ger rätt svar.

Alfapet är också ett kunskapsspel

Sociala lekar för par och grupper

Idag har vi ju också en typ av spel som är lite mer sociala. Det kan vara spel där deltagarna ska mima eller försöka få folk att gissa på djur, mening och annat. Charader är populärt och har alltid varit det. Redan för flera hundra år sedan roade sig de adliga i Europa med att ställa till med rollspel under flera dagars tid.

Smarta spel för att utveckla logiskt tänkande

Låt oss inte glömma bort det traditionella spelet schack. En del hävdar att det var Kung Salomo som uppfann det men det finns också traditioner som pekar mot Kina som ursprungsland. Oavsett hur schack kom till så är det ett spel som inte bara är kul att spela.

En schackbräda kan vara hur vacker som helst och får därför lite som en hjälpa till pall gärna stå framme i vardagsrummet även då ni inte spelar. Det är ju nästan lite status att ha en schackbräda som ser använd ut framme i vardagsrummet. Så var det förr och så är det nu!