Så ordnar du med perfekt 80 tals fest!

För vissa finns det inget som är så retro som 1980-talet. Vi har ju gått igenom kläderna från 1980-talet och nu ska vi se på festen du kan använda dessa på. 1980-talet var ett decennium av djärva modeuttalanden, minnesvärd musik och ikoniska popkulturögonblick. Detta kan du fånga för att skapa en fest som ingen kommer att glömma i första taget!

Det är inte konstigt att många fortfarande känner sig nostalgiska inför den här eran och vill återuppleva lite av det roliga och spänningen som rådde då året var 1983. Om du funderar på att ordna en 1980-talsfest så bör du ta chansen att göra mesta möjliga av detta.

Vi börjar med att se på dekorationerna…

Dekorationerna för en 80 tals fest

För att sätta tonen för din 1980-talsfest vill du skapa en levande och färgstark atmosfär. Tänk i linje med neonljus, ljusa färger och geometriska former. Du kan hänga streamers och ballonger i neontoner som rosa, gult och grönt.

80 tals fest dekoration
Med ballonger kommer du långt och kan få den där rätta pacmankänslan!

Du kan också lägga till discobollar och stroboskoplampor för en retrokänsla. Överväg att lägga till affischer med ikoniska 80-talsfilmer, band och TV-program. Kanske har du något kvar från tidningen Okej eller så skriver du ut bilder på Carola och hennes kollegor från 1980-talet.

Filmer du kan inspireras av:

 • Tillbaka till framtiden
 • Miami Vice
 • Frukostklubben
 • Top Gun
plåtleksaksbil
Leksaksbilar i plåt blir också finfin dekoration för 80 tals festen!

Musik som skapar 80-tals stämning

Ingen 1980-talsfest är komplett utan rätt musik. 80-talet var ett decennium med olika musikstilar. Det spelades allt från pop och rock till new wave på radio. Om du ska skapa en spellista så bör du komma ihåg detta.

Det kan finnas gäster som kommer till din fest som har helt annan syn på vad som är 1980-tals musik än vad du har. Med en bra blandning kommer alla att komma igång vid något tillfälle under festen.

Inkludera hits från artister som:

 • Michael Jackson
 • Madonna, Prince
 • Cyndi Lauper
 • Whitney Houston
 • Herreys
 • Carola
 • Pernilla Wahlgren
 • AHA

Du kan också spela musikvideor på en filmduk med projektor för en extra dos nostalgi. Musikvideos producerades på 1980-talet och det är inte svårt att få fatt i dessa via Youtube eller Vimeo.

Här är en färdig blandning med låtar från 1980-talet:

Du kan bli förvånad över hur många som kommer att börja dansa som Michael Jackson eftersom det var något de gjorde under 1980-talet då detta var fullt normalt.

dansa som Michael
Det kan finnas flera bland gästerna som kan dansa som Michael

80-tals kläder för fest

1980-talet var känt för sitt överdrivna mode så uppmuntra dina gäster att klä upp sig i sina bästa 80-talskläder. Tänk stort hår, neonfärger, benvärmare och skinnjackor. Du kan också föreslå specifika teman som 80-talsträning, 80-talspunk eller 80-talsbal.

Uppmuntra gästerna att vara kreativa och ha kul med sina kostymer. Att leka med utklädningskläder är något som får folk i rätt feststämning. Du kan också skapa en låda med utklädningskläder för fegisarna som inte vågade komma utklädda.

Lägg 80-talsperuker, boa, glasögon och liknande i lådan. Det bör vara sådant som är enkelt att använda som effekt och som höjer stämningen.

80 tals peruk

Mat och dryck som andas 1980-tal

När det kommer till mat och dryck för din 80 tals fest vill du tänka retro. Överväg att servera klassisk festmat som pizza, chips och dipp om det ska vara enkelt. Om du kan tänka dig lite mer pyssel så kan du ställa fram en ostfondue.

Om du väljer temat cocktailparty kanske du vill ge någon uppgiften att blanda dess drinkar. Det finns gott om 80-talsdrycker så kolla upp recepten i god tid.

Kör på drinkar som:

 • Cosmopolitan
 • Long Island iste
 • Electric Lemonade
 • Jungle Juice

Såhär gör du en Cosmopolitan:

Egentligen kan du blanda till vad som helst som har en massa färg, paraply, is och bubbel. Är det färgglatt och sött så är det 1980!

cocktail

Ska du ha 80 tals festen hemma eller i festlokal?

Om det är en mindre fest går det ju bra att hålla den hemma. Men tänk på dina grannar. En 80 tals fest är inte tystlåten. Den kan bli riktigt bullrig då folk börjar dansa och sjunga med. Dessutom kanske du inte riktigt får plats för allt som ska vara med.

Om du hyr en festlokal så finns det ju plats för bar, dansgolv, plats att sitta och kanske en myshörna. Det är väl värt att ha plats för detta eftersom det kan ge en mycket bättre fest. Ska du ha många gäster är det smart att se på möjliga lokaler.

trädgårdsstolar
Trädgårdsstolar kan också kännas väldigt 1980!

Riktigt stora fester går ju även att hyra in på restauranger som då också tar hand om mat och dryck. Om du tycker att det blir för klurigt att själv ordna med 80 tals maten så kan detta vara en bra lösning.

Var du ska ha din 80 tals fest handlar ju till stor del om budget. Du behöver verkligen inte känna att det inte kommer att bli lika bra om det är hemma hos dig. Dessutom kan det vara möjligt att hålla festen utomhus på en allmän plats.

När du väljer lokal för festen ska du alltid tänka på hur mycket hjälp du kommer att ha med förberedelser såväl som för städning efter festen. Det kan vara något som gör det lite enklare att fatta ett beslut.

grilla utomhus
Vem grillade inte utomhus på 1980-talet?

Vad behöver du för din 80 tals fest?

Det kan krävas lite planerings och inköp av rätt typ av 80 tals fest dekoration såväl som mat och dryck. För att skapa rätt stämning så finns det några saker som du bör ha redo. Du kan bygga på med mer och skaffa det som kommer att behövas unikt för din fest. Men här är 6 saker som kan passa varje 80 tals party.

 1. Rubiks kub

Rubiks kub original

Rubiks kub var en populär pusselleksak på 1980-talet och att ha en på festen kan vara ett roligt sätt att lägga till en nostalgisk touch. Du kan visa upp kuben som en dekoration eller till och med ha en Rubiks kub-tävling för att se vem som kan lösa det snabbast.

När det finns kuber vid borden så kommer det att ge folk något att prata om. Det kan visa sig att det finns gäster som än idag är mästare på att lösa Rubiks kub och som på detta vis får en massa pluspoäng på festen.

Du kan köpa olika varianter av Rubiks kub på Partykungen och de har även originalet som kostar omkring 200 kronor. Du kan klicka här för mer information.

 1. Boombox

Boombox med bluetooth

På 80-talet var en boombox den bästa bärbara musikspelaren. Du kan hitta en vintage boombox eller en modern version som ser ut att vara från 80-talet och använda den för att spela upp din partyspellista.

Det går rentav att gå omkring med en boombox för att få den rätta känslan. Det ser coolt ut helt enkelt!

På Partykungen finns det en boombox med bluetooth som kostar under tusenlappen. Det är en modern version av den klassiska ikoniska musikspelaren. Du kan klicka här för mer information!

Boombox
Boomboxen var en ikonisk pryl under 1980-talet och är en perfekt dekoration!
 1. Pacman

Pacman spel

Pacman är ett klassiskt arkadspel från 80-talet och att ha ett Pacman-spel på festen kan lägga till ett roligt och konkurrenskraftigt inslag. De flesta vet hur man spelar och kommer att ge sig på spelet med stor glädje.

Du kan hitta mini arkadversioner av spelet eller till och med ställa in en emulator på en dator eller TV.

Du kan också välja ett Monopol-arkad-pacman spel. Det blir billigare än att släpa ett äkta arkadspel till din 80 tals fest. Du kan se detta spel genom att klicka här!

 1. Hårtofsar

snoddar

Hårtofsar var en populär håraccessoar på 80-talet. Du kan ställa fram en skål med tofsar i neonfärger så att folk kan använda i sina peruker eller fluffade hår. Detta är ett kul sätt att hjälpa folk med 80 tals kläder för fest.

Det finns neonhårsnoddar på Partykungen, du kan kika på dessa här!

 1. Polaroidkamera

Polaroidkamera

På 80 talet tog vi bilder med Polaroid och det här är ju något som passar perfekt för en 80 tals fest. Att få en bild på en gång är kul och spännande. Det blir bilder från festen på ett helt unikt sätt.

Du kan också ordna med en fotostation där folk kan använda polaroidkameran för att ta bilder tillsammans. Se till att det finns saker som peruker och annat kul i nära anslutning så att folk kan klä ut sig lite mer.

Det finns en jättefin polaroidkamera till vettigt pris på Partykungen där du ju har allt annat för dekorationer och ditt fotobås till festen. Du kan kika här på kameran!

 1. 80 tals godis

Jukeboxen

Det var blandgodis på 80 talet och detta ordnar du lätt. Det är bara att köpa klassiska godisprodukter och sedan ställa ut dessa i skålar. Det ska vara många skålar i glas med blandade färger.

Tänk Gott och blandat, gelehallon och godisfiskar såväl som skumgodis. Bilar är också ett bra val för skålar som du ställer ut där folk kan sitta och umgås.

Du kan satsa på Jukeboxen som är färdigblandad med godis från 1980-talet. Ta en titt här!