4 coola leksaker och spel som var populära på 1980-talet

Vilka spel spelade vi klädda i 80 tals kläder? Det finns spel och leksaker som den som växte upp på 1980-talet aldrig glömmer. En del har överlevt tidens tand och kommer antagligen att kallas för spel från 2020-talet i framtiden då folk inte längre ser 1900-talet som modern historia.

Vi ska kika på några coola retro spel som var särskilt populära på 1980-talet och som har följt med in på 2000-talet för barn och vuxna att njuta av.

  1. LEGO var hett på 1980-talet

En leksak som är retro och samtidigt på mode är LEGO. Det finns otroligt roliga fakta om LEGO som bevisar att detta är varje årtiondes främsta leksak. Barn och vuxna älskar att bygga baserat på fantasi eller att följa instruktionerna för bilar, hus och mer.

Lego 80 tal

På 1980-talet byggde vi på köksgolven i de svenska stugorna och vi åkte till Legoland på semestern. LEGO kommer att överleva oss människor. Det kan klara sig 1300 år i havet så även om det skulle bli en ny biblisk flodvåg så kommer LEGO-bitarna att finnas där när världen återhämtar sig igen.

  1. Fyra i rad fanns i varje hem

Spelet Fyra i rad var vanligt förekommande i svenska leklådor på 1980-talet. Det här är en plastleksak som har små runda polletter. Det gäller att få fyra i rad lodrätt, vågrätt eller på tvären. Varje spelare turas om att släppa ner en pollett. Enkelt och kul, precis som 80-talet var!

Fyra i rad

  1. TP var definitivt på mode

Vi älskade att visa hur smarta vi var på 1980-talet och så är det förstås fortfarande. TP, Trivial Persuit, plockades ofta fram på borden innan var och en satt och spelade spel på sin mobil. Det här var ett spel som vuxna och ungdomar tyckte om att samlas omkring. I lag var det lättare att dölja sin okunskap och ändå njuta av alla fakta som korten avslöjade.

Här har du en modern variant av TP med 80-tals-tema:

  1. UNO för barn och vuxna

Kortspelet UNO var också hett på 1980-talet. Det har kommit moderna varianter av detta spel och det fanns förstås långt innan vi alla ville ha rosa benvärmare. UNO-korten är färgglada och därmed ett perfekt inslag under det rosa 80-talet.

UNO

Detta är ett kortspel för alla åldrar och perfekt för generationer som vill umgås. Du som växte upp på 1980-talet kan enkelt lära dina barn detta spel. Det sitter ju i ryggraden!