De bästa 70-talsfilmerna du borde se just nu

1970-talet kallas ofta för “Hollywoods guldålder” eftersom det då producerades några av de mest ikoniska och varaktiga filmerna i filmhistorien. Dessa filmer återspeglar erans kulturella och politiska klimat och fortsätter att påverka filmindustrin idag. Här är en titt på några av de mest anmärkningsvärda filmerna från 70-talet och deras inverkan på Hollywood.

Vad är en 1970-tals film?

En 70-talsfilm definieras vanligtvis som en film som släpptes mellan 1970 och 1979. Under detta decennium genomgick Hollywood en betydande förvandling. Filmstudior började vända sig till en yngre, mer motkulturell publik, vilket resulterade i en våg av innovativa och provocerande filmer.

70-talet var en tid av experimenterande och återupptäckt av det filmiska språket. Det här resulterade i en ny våg av unga, begåvade filmskapare som bröt mot reglerna för traditionell filmskapande. Det gav också upphov till nya filmstjärnor vars popularitet spreds världen över. Djur var också med, här kan du läsa mer om hundar i filmer på den tiden.

Hundar förekom flitigt i filmer på 1970-talet och Benjo var den kändaste filmhunden under det årtiondet

En av de mest populära genrerna på 70-talet var kriminaldramat som populariserade antihjälten. Det här var en karaktär som motsätter sig samhälleliga normer och verkar utanför lagen. Andra populära genrer inkluderar science fiction, skräck och sportfilmer. Följande är några av de mest anmärkningsvärda filmerna från eran och deras inverkan på Hollywood.

Gudfader-trilogin

Gudfadertriologin, regisserad av Francis Ford Coppola, är en av sjuttiotalets mest betydelsefulla filmer. Filmen följer familjen Corleones, en mäktig maffiafamilj, och deras kamp för kontroll över sitt imperium. Filmens utforskning av maktens korrupta underbuk etablerade gangstergenren och moderniserade subgenren kriminaldrama. Det banade också vägen för en mer realistisk och nyanserad skildring av organiserad brottslighet i film och tv, och påverkade program som The Sopranos.

Stjärnornas krig

Star Wars släpptes 1977 och var en överraskningsframgång i biljettkassan som slungade George Lucas karriär till toppen av alla toppar och återuppfann science-fiction-genren. Filmens episka skala, banbrytande specialeffekter och spännande handling fångade publikens fantasi över hela världen. Det gav Star Wars en plats som en av de mest ikoniska filmerna i modern historia. Det banade väg för många andra storfilmer med liknande tema som Sagan om ringen, The Matrix och Marvel Cinematic Universe.

star wars
Star Wars är ett tema som fortfarande syns på många ställen som till exempel leksaker

Hajen

Hajen, regisserad av Steven Spielberg, revolutionerade skräckgenren och etablerade “sommarblockbustern” som en marknadsföringsstrategi. Filmens realistiska skildring av en massiv vithaj som terroriserar en liten kuststad skrämde publik över hela världen och befäste Spielbergs plats som en av Hollywoods mest innovativa regissörer.

Rocky

Sylvester Stallone skrev och spelade i Rocky, en film om en kämpande boxare som får en chans till tungviktsmästerskapet. Filmen startade inte bara Stallones karriär utan definierade också sportdramagenren. Det etablerade också “underdog story”-tropen som fortfarande är populär idag.

Alien

Alien, regisserad av Ridley Scott, revolutionerade science fiction- och skräckgenren genom att ta dem till en ny nivå. Filmen skildrade en skrämmande utomjordisk art som förföljde besättningen på ett rymdskepp och lämnade publiken nervös och rädd i stolarna. Filmens skräckelement, i kombination med dess science fiction-miljö och starka kvinnliga huvudroll, påverkade otaliga filmer som följde.

vintage red vehicle

Andra anmärkningsvärda filmer från 70-talet inkluderar Grease, Taxi Driver och The Exorcist. Dessa filmer drev fram gränsen när det gäller innehåll och stil och påverkade framtida filmskapare över hela världen. Var och en av dessa filmer gjorde en betydande inverkan på filmindustrin, förändrade sättet vi närmar oss film och hjälpte till att etablera det moderna filmskapande landskapet.

1970-talet ett decennium av innovation, kreativitet och utforskning i filmvärlden. Filmerna från denna era bröt mark på olika sätt och banade väg för modern filmproduktion. Dcenniets betydelsefulla filmer omdefinierar hela genrer och fortsätter att inspirera filmskapare över hela världen. Det som kom igång under denna period intensifierades under 1980-talet. 70-talet lämnade en bestående inverkan på filmindustrin och dess inflytande märks än idag.