Rullskridskor har över 300 år på nacken!

När du tänker på rullskridskor så kanske du också tänker retro. I varje fall om du i ditt sinne ser ett par vita rullskridskor med lite neoneffekter. Men faktum är att rullskridskorna är så mycket mer retro än så. Vi tar en titt på dessa rullande skodons historia för att förstå lite mer om rullskridskornas rötter, vad de är bra för och hur tekniken har utvecklats.

När du susar fram på ett par inlines så kanske du inte reflekterar över hur de i grund och botten är en utveckling av klassiska rullskridskor barn och vuxna har njutit av i så många århundraden. Fast började det som rekreation? Vi kikar lite närmre på den saken…

Rullskridskor – tidig historia

De tidigaste uppgifterna om rullskridskor har vi från 1743. Det var då som en belgisk uppfinnare vid namn Joseph Merlin skapade ett par skridskor med metallhjul. Skridskorna var gjorda av trä och hade metallhjul som kunde justeras till olika storlekar.

Tyvärr var denna tidiga modell inte särskilt stabil och det slutade med att Merlin skadade sig under en demonstration. Här får oroliga föräldrar vatten på sin kvarn. Men vi ska komma ihåg att dessa historiska rullande skodon var väldigt långt från de som finns i våra butiker idag!

På mitten av 1800-talet uppfanns en mer stabil design av en amerikansk uppfinnare vid namn James Plimpton. Han lade till två hjul på varje sida av skridskon för att öka stabiliteten och minska risken för skador. Plimpton-skridskor var en stor framgång och blev de mest populära skridskor som fanns under den eran.

kreativ rullskridsko

De första rullskridskor som uppfanns var till för rekreation. Joseph Merlin ville visa upp sina åkdon på en bal genom att glida genom rummet. Detta var knappast med tanke på att ta sig fram snabbare och enklare utan helt enkelt för att det var så coolt. Lite som dagens Segways!

Just det där med att köra rullskridskor på bal har ju hängt med i historien. Den som var med under 1980-talet vet att 80 tals kläder gärna kombinerades med ett par flotta vita rullskridskor på dansgolvet.

California rullskridskor

Billiga rullskridskor för flickor!

389 kronor

Quad 100 JR

Snygga rullskridskor i sann retrostil!

649 kronor

Oxelo svart

Rullskridskor för konståkning för ungdom och vuxen

499 kronor

Oxelo små

Superfina rullskridskor i små storlekar

699 kronor

Roces RC1

Italienska rullskridskor med retrolook

1035 kronor

Inlines Play

Inlines för barn

349 kronor

Roller Fitness

Roller Fitness 

rullskridskor dam

699 kronor

Inlines speed

Bra nybörjarskridskor för dig som vill tävla

2399 kronor

Inlines freeride

Perfekta inlines för att köra i stadsmiljö!

1199 kronor

Inlines MF500 freeride

Robusta och perfekta för stadsmiljö!

1199 kronor

SFR rullskridskor

Klassiska rullskridskor för konståkning

799 kronor

Inlines Aggressive

För nybörjare och vana åkare

1899 kronor

Roller Fitness Femme

Sportiga rullskridskor dam med god passform

999 kronor

Impala rullskridskor

Fina rullskridskor för barn

1299 kronor

Fila Fitness Inlines

Öva teknik med dessa inlines

1299 kronor

Inlinefitness Powerslide

Fint stöd och bra glid för träning

1799 kronor

Rio Roller Signature

Coola blå rullskridskor!

1449 kronor

Moderna skridskor för mer komplex åkning

1970-talet utvecklades en ny typ av rullskridskor. Denna typ hade fyra hjul, två på varje sida av skridskon, och kallades för en quad skate. Denna design gav större stabilitet och möjliggjorde mer komplexa manövrar. Det gjorde det också lättare för människor att lära sig att åka skridskor och njuta av aktiviteten.

Om rullskridskorna tidigare enbart varit för galna uppfinnare och våghalsar så började vi här se rullskridskor dam och herr som en form av mode. Det blev en aktivitet för alla helt enkelt!

På 1980-talet utvecklades en ny typ av rullskridskor som innehöll en enda rad med fyra hjul. Denna typ av skridsko kallas för inlines och möjliggjorde mer hastighet och manövrerbarhet än den traditionella fyrhjulingen.

Inlines blev snabbt populära och är fortfarande populära än i dag. De används av precis alla och inte bara som en kul hobby på fritiden. Inlines kan likställas vid sparkcyklar och cyklar på så vis att de kan användas för att göra det snabbare att komma fram. Det finns till och med de som pendlar till och från jobbet på inlines!

rullskridskor barn
Barn och vuxna njuter av att åka på moderna rullskridskor!

Användningsområden och fördelar med rullskridskor

Rullskridskor används för en mängd olika fritidsaktiviteter. Och de kan som sagt också användas för att åka till skola eller jobb.

Några exempel på användningsområden är:

  • Rollerderby
  • Rullhockey
  • Snabbskridskoåkning
  • Konståkning
  • Rullskridskor barn kan leka med

Dessutom kan rullskridskor också användas för att komma fram i staden. De är ett bra sätt att ta sig runt med eftersom de är mycket snabbare än vanlig gång och kan användas på plana ytor som trottoarer och vägar.

Tänk dock på att det finns regler för inlines in trafiken. Du ska till exempel hålla till höger då du är ute och kör med dina rullisar.

Rullskridskoåkning är en utmärkt träningsform eftersom den kan bidra till att förbättra balans, koordination och kondition. Dessutom är de ett bra sätt att umgås och ha kul med vänner och familj. Det går ju att samtala samtidigt som ni rullar fram. I en park för skateboard och cykling där det finns banor kan detta vara en superrolig aktivitet för hela familjen.

Köp rullskridskor för dig och dina barn

Numera kan du hitta billiga rullskridskor såväl som dyra modeller. Det går att köpa begagnade rullskridskor och nya modeller online. Om du köper på nätet är det lättare att jämföra priser och att hitta begagnade par till bra priser.

Men tänk på att du behöver god passform. På grund av detta ska du noga läsa storleksguide så att du får rätt längd och bredd över din fot. Detta gäller både för rullskridskor och för inlines.

rullskridskor barn prinsessa
Fina klassiska rullskridskor är varje barns dröm!

Summan av kardemumman om rullskridskor

Rullskridskornas design har kommit långt sedan de uppfanns på mitten av 1700-talet. De har gått från att vara ett farligt och klumpigt transportsätt till moderna fordon i form av inlines och smidiga rullskridskor. Idag använder vi rullskridskor på fritiden såväl som för att ta oss till skola och jobb.

Rullskridskorna ger oss en mängd fördelar såsom förbättrad balans, koordination och kondition. Det här är några av de mest populära skor som finns och de förblir en favorit bland alla åldrar!