Några bisarra trender på 1970-talet

1970-talet var en era av kulturell och social revolution. Under denna tid så startades unika trender som fortsätter att fascinera och inspirera än i dag. Från discomusik till platåskor, 70-talet hade sin beskärda del av ikoniska och minnesvärda trender. Det fanns dock också några bisarra trender som till stor del har glömts bort men som ändå förtjänar ett erkännande för sina rena konstigheter.

På Retroweb har vi inte glömt bort och nu ska vi ta en titt på några riktigt konstiga trender och ta reda på varför de ses som så konstiga.

Utsvängda byxor: Ju vidare desto bättre

Bell-bottoms, eller utsvängda byxor som vi säger på svenska, var en modetrend som dök upp på 1960-talet och nådde sin topp på 1970-talet. Dessa byxor var åtsittande runt höfterna och låren och blossade ut dramatiskt från knäet och nedåt. Detta skapade en distinkt klockliknande form. För många är utsvängda byxor som har liksom en kjol längst ner synonymt med 70 tals kläder.

Bell-bottoms var från början populära bland hippies och inom deras motkultur men på 70-talet hade de blivit mainstream mode. De mer extrema versionerna av klockbottnar var så breda att de lätt kunde fungera som fallskärm!

bell bottoms
En cool kille i bell bottoms år 1970!

Husdjursstenen: En sten som husdjur i en låda

Husdjursstenen var en bisarr modefluga som dök upp 1975 och den uppfanns av Gary Dahl. Tanken var enkel, en sten såldes i en kartong, komplett med andningshål, en halmbädd och en bruksanvisning. Konceptet var en hit, och över 1,5 miljoner husdjursstenar såldes på bara några månader. Husdjursstenen blev ett kulturellt fenomen och fick till och med en plats i Museum of Modern Art i New York.

Här är mer information om Pet Rock fenomenet:

Shag-mattan: en fluffig matta på golvet

Shag-mattor var en annan bisarr trend som blev populär på 70-talet. Mattan hade en djup lugg som var mjuk och lurvig vilket gav en unik sensorisk upplevelse när man gick på den. Trenden var så populär att den till och med sträckte sig till shagklädda möbler inklusive stolar, soffor och sittsäckar.

Humörringar: Låt dina fingrar tala om hur du känner dig

Humör-ringar var en populär modefluga på 70-talet som påstod sig kunna upptäcka bärarens humör genom att byta färg. Ringarna innehöll ett termokromiskt element som skulle ändra färg beroende på bärarens kroppstemperatur. Färgerna sades motsvara olika känslor. Blått indikerade lugn och rött ilska. Trots deras tvivelaktiga vetenskapliga giltighet var humörringar en hit och förblev populära under hela decenniet.

Fritidsdräkter: avslappnat och skönt

Fritidsdräkter var en modetrend som förkroppsligade 70-talets avslappnade och sorglösa anda. Detta fortsatte sedan under följande decennium med 80 tals kläder i samma stil. Dräkterna bestod av matchande jackor och byxor gjorda av polyester eller liknande syntetmaterial, ofta i ljusa färger och djärva mönster. Fritidsdräkten var avsedd att bäras i avslappnade miljöer och dess popularitet drevs av kändisar som John Travolta, som bar dem i succéfilmen “Saturday Night Fever”.

saturday night fever
John Travolta påverkade modet som blev en konstig trend…