Finns det vintage kläder du bör undvika?

Det är väldigt populärt med vintage kläder och det av flera skäl. En del tycker att retro kläder från förr i tiden är mycket snyggare än det som erbjuds i dagens modebutiker. Andra känner att det är en insats för miljön att återvinna kläder. Oavsett varför du tycker att second hand appar och butiker med vintage online är rätt väg att gå så bör du vara medveten om vad du ska undvika.

Allt är nämligen inte guld och gröna skogar bara för att det är bra för miljön med återvinning av textil. Vintage kan till och med vara dåligt för din hälsa och din miljö om tygerna innehåller gifter!

vintage kläder dam och herr

Vintage kläder du aldrig ska köpa

Det är ju rätt så uppenbart att du inte köper damtrosor i en second hand butik. Du vill ju ha långkalsonger för herr och underkläder för dam som är nya och som garanterat är gjorda av säkra material. Det du ska ha direkt mot din kropp måste ju kännas rent och fräscht.

Undantaget kan vara att du vill ha ett par kalsonger eller underkläder som en kändis har haft. Den typen av retrokläder kan säljas dyrt online eller i antikbutiker som inkluderar denna genre. Men nu fokuserar vi på kläder som du vill använda till vardags och fest.

I en second hand butik så finns det några typer av vintage kläder som du bör hålla dig borta från. Det var till exempel mycket vanligare förr i tiden att tyger innehöll bly.

Om du köper 80 tals kläder som knappt har använts finns risken för att de innehåller metaller som bly. Detta kan du ta hand om genom att tvätta kläderna med tvättmedel som är till för att få bort gifter som bly.

Fast om du inser att risken finns är det kanske bättre att låta bli den här typen av second hand kläder. Samtidigt kan det sägas att just tyger från förr ändå är lite bättre än till exempel en gammal telefon som är gjord av hälsovådligt material.

Mer om gifter i tyger:

Innan du köper vintage kläder för dam eller herr ska du kika lite på vad som gäller för bly och andra farliga ämnen i tyger. Lär dig mer om hur du kan säkra att du inte får dessa med på köpet. Nya kläder är ju lättare att undersöka eftersom du får med information om tyget och produktion med själva plagget.

Det finns också en allmän regel vad gäller vintage online och i din lokala butik:

Köp aldrig något som inte passar dig! Du kommer inte att vilja ha detta plagg om tio år då du har gått ner i vikt för att passa in i det.

Plagg du vill ha nya direkt från sömmerska eller fabrik

Vi har nämnt det där med underkläder och långkalsonger som plagg du knappast vill köpa vintage om det inte rör sig om en galet rolig modell med unikt tryck. Det finns flera plagg som du kan känna på samma sätt med.

Exempel på plagg du inte vill ha som vintage kläder är:

 • Strumpor (köp nya bambustrumpor istället!)
 • Vantar – Inte så kul att tänka på vem som svettats i dessa tidigare.
 • Mössa – Löss lever ju inte för evigt, men hur är det med mjäll och kan tankar fastna i mössan?
 • Sportkläder – Svett kan vara svårt att tvätta bort då den har bitit sig in.
 • Skor – Det är bäst att köpa skor som bara du går i för att inte få en sula som ger skevt stöd.

förvaring av kläder

Vad är det som luktar i second hand kläder?

En del tycker att det är svårt med vintage kläder för att de har en lukt som är lite speciell. Inte för att det handlar om att de är smutsiga eller har kroppslukt kvar. Second hand kläder luktar inte som nya kläder. Det behöver inte vara något negativt om du inte bryr dig om detta.

Men om du hör till de som inte tycker om lukten av ett plagg som är gammalt och som har levt ett liv med en annan människa så ska du inte köpa dessa kläder. Då kan du nöja dig med vintage detaljer som väskor, smycken och annat som inte kommer att lukta på något särskilt vis.

Saker som kan lukta är:

 • Malmedel
 • Vind
 • Mögel
 • Parfym
 • Tvättmedelsrester
 • Stark kroppsodör

Kläder du känner dig snygg i

Sedan är det förstås så att du inte ska köpa vintage kläder som du inte känner dig snygg i. En cool tröja som du ser med en second hand app eller bland vintage kläder online kanske inte alls passar på dig.

Du måste fråga dig om du verkligen kommer att känna dig bekväm i ett par utsvängda jeans med blommor och läderlappar på. Om svaret är ja har du funnit ett kap om svaret är att du mest tycker att detta är fint på bild så ska du undvika plagget.

Du kan heller inte räkna med att du kommer att se bra ut i ett plagg bara för att det har rätt mått för din kroppshydda. På grund av detta är det inte alltid så smart att köpa kläder med second hand appar. Om du finner billigt vintage online är du Kanske villig att ta denna risk. Annars är det bättre att gå till en lokal butik för att prova kläderna (och lukta på dem) innan du köper!

Ta reda på hur du rengör kläderna

Vi ska också ta upp det där med möjligheten att göra vintage kläder rena och fräscha. Om de har förvarats i plastpåsar på vindar under många års tid kan det vara mycket damm och även mögelsporer i kläderna.

Bomullsplagg och linne är mycket enkelt att ta hand om. Du kan tvätta dessa tyger på höga temperaturer. Andra material kan kräva kemtvätt och det kan vara det värt att ta hand om detta innan du börjar använda vintage kläder.

Ta alltså reda på hur du kan tvätta och undersök noga om det verkligen bara rör sig om lite damm innan du köper. Det finns helt nya kläder som aldrig har använts som säljs online som vintage. Dessa är utan de fläckar som livet bidrar med men de kan ändå behöva tvättas för att få en doft och känsla som du vill ha.

linnekavaj
Vintage kläder av linne är lättare att tvätta!

Summan av kardemumman: Köp vintage kläder som du gillar och som är fräscha med en god passform för din kropp och enkel rengöring för god doft!