Vi har inte alltid hyllat den solbrända huden!

Idag är det självklart att det är fräscht att vara brun. Men så har det inte alltid varit. Om en person från 1800-talet skulle kliva ur sin grav år 2022 och stiga in hemma hos en svensk idag skulle det lätt kunna bli missförstånd. Det var värst, en utlänning som kan svenska, med lite konstigt dialekt förstås… Så kanske den återuppstådda svensken hade tänkt.

Tänk dig att en helt vanlig kvinna från 1880 steg in hos en influencer då hon förbereder sig för en vecka med intervjuer och fotografering med melanotan 2 för att förbättra den bruna hudnyansen! Damen från 1880 skulle kanske säga något som vi idag anser vara minst sagt rasistiskt och hon skulle knappast förstå att dagens skönhetsideal är att vara brun och fräsch.

Det har inte gått så lång tid sedan vi bytte åsikt om solbränna

Det är inte så svårt att lista ut när vi började se på hudton annorlunda. Du kan ju börja med att jämföra 80 tals kläder med modet som gällde i början av 1900-talet. Då för lite mer än hundra år sedan så använde man både kläder och parasoller på stranden. Mitt i sommaren!

Idag är det ju snarast en kamp mot tyget som finns på kroppen på den som solar. Vi vill bli så bruna som bara möjligt. Så var det inte förr i tiden. Då var brun hudton inte synonymt med hälsa utan snarare med en annan samhällsklass och ett annat land.

Men i och med att vår syn på världen och på mode förändrades så började vi också se på vår hudton på ett nytt sätt. Bara det att vi ens kunde se huden då kläderna skalades av är ju något som har fått betydelse.

På 1940-talet var det också ganska täckt!

Kanske var det ändå bättre förr…

Om vi tar en titt på vad dagens forskare säger om modet att vara brunbränd så kanske det ändå är så att det var bättre förr. Vi vet numera att för mycket sol definitivt kan leda till problem med huden. Ja, inte för vår svenska influencer som använder melanotan förstås. Då blir det ju brunt utan att bränna på i solen alltför mycket.

Men att sola väldigt mycket bara för att bli brun kan ha sitt pris. Då huden inte skyddas på rätt sätt kan det vara något som leder till sjukdom och kanske död. Det var ju inte lika vanligt på 1920-talet då man använde parasoller såväl som heltäckande kläder i solen. Kanske inte av samma skäl som vi borde göra detsamma idag men ändå något att beakta.

På medeltiden visade vi inte mycket hud

Vad kommer att hända i framtiden?

Om vi ska sia om framtidens syn på solkysst hud så kanske det blir en form av kompromiss. Den bruna tonen är fortsatt populär men det ska inte se bränt ut. Kanske blir det också vanligare med kläder som täcker lite mer som på tidigt 1900-tal för att utstråla hälsa och omtanke om huden.

Solhattar av olika slag lär ju vara lika heta som de är idag och så kan vi tänka oss att badkläderna som täcker hela kroppen gör ett återtåg. Detta lär gå hand i hand med andra metoder som brun-utan-sol-krämer för att den där friska bruna färgen ändå ska bli verklighet!