Är snus retro eller framtidens goda vana?

Snus kan beskrivas som en form av rökfri tobak som har funnits så länge som vi svenskar kan minnas och som bara växter i popularitet. Det som en gång i tiden var malda tobaksblad som en våt smet är idag fräscha snuspåsar med alla möjliga smaker. Du kan förstås också hitta det klassiska retrosnuset om du tycker att det är bäst.

Snus är inte som 80 tals nostalgi godis eller en gammal telefon som ingen längre använder. Det förblir aktuellt och kan därmed inte ses som en retro sak. Men kommer snuset att bli framtidens vana? Det beror lite på det rykte som snuset har vad gäller hälsa.

Snus har varit föremål för mycket debatt, där vissa hävdar att det är en retrogrej som snart kommer att glömmas bort, medan andra hävdar att det är en framtidsgrej som kommer att fortsätta att vinna popularitet.

Från 1700-talet till onlinebutiker

Snusets historia går tillbaka till 1700-talet då det först användes i Sverige. Det blev populärt bland svenska bönder som använde snuset som ersättning för röktobak. Då var röktobaken, det vill säga cigaretter, dyr och svår att få tag på.

Snus blev snart ett populärt alternativ till rökning i Sverige och spred sig så småningom till andra delar av Skandinavien. Sedan dess kan vi köpa snus online med några musklick eller genom att swipa på telefonen.

Idag används snus av miljontals människor runt om i världen, särskilt i Norge och Sverige vilket har att göra med att denna tobaksprodukt är laglig och väl accepterad i Skandinavien. Snuset vinner också popularitet i andra delar av Europa och USA, där det säljs under namnet “snus” eller “dipp”.

Snus istället för cigaretter

Förespråkare av snus hävdar att det är ett hälsosammare alternativ till rökning. Detta eftersom det inte innebär att man andas in rök i lungorna. De hävdar att snus är mindre skadligt än rökning och kan hjälpa människor att sluta röka helt. Det beror på att snus ger den nikotinträff som rökare längtar efter utan tobaksrökens skadliga effekter.

När vi ser på forskning om snus så stämmer den rätt bra överens med denna uppfattning så det är inte retro att se snus som bättre än cigaretter. Men kritiker av snus påpekar att det fortfarande innehåller nikotin som är beroendeframkallande och kan leda till olika hälsoproblem som muncancer, tandköttssjukdomar och tandlossning. De hävdar att snus inte är ett säkert alternativ till rökning och bör undvikas helt.

Då räknas de nya vita snuspåsarna som är utan nikotin inte in. Det kan ju tänkas att snuset kommer att bli framtidens last helt enkelt för att det redan nu skapas nyttigare versioner som är minst lika goda som det klassiska snuset.

ingen rökning
Där man inte får röka går det bra att snusa!

Retro eller framtidsgrej?

Så är snus en retrogrej eller en framtidsgrej? Svaret på denna fråga är inte okomplicerat. Å ena sidan har snus en lång historia och är djupt rotad i den skandinaviska kulturen. Det är osannolikt att det kommer att försvinna helt. Särskilt i länder där det är allmänt använt och accepterat.

Å andra sidan är snus fortfarande relativt okänt i många delar av världen och står inför betydande regulatoriska utmaningar. I länder där tobaksanvändningen är hårt reglerad så är snus inget man välkomnar hur enkelt som helst.

Det återstår att se om snus kommer att få bred acceptans och bli en del av framtiden eller om det kommer att förbli en nischprodukt för en utvald grupp användare. I Sverige lär det dock fortsatt vara efterfrågat då unga människor snusar som aldrig förr och inte lär sluta med detta då de blir äldre.