Neonskyltar blir retro men går aldrig ur tiden!

Neon må vara en färg som vi förknippar med 80 tals kläder men neonskyltar har hängt med mycket längre än så och de är fortsatt i ropet. Kanske förknippar du ordet neonskylt med en gammal jukebox vars rosa ljusslinga blinkar när den spelar.

Men om du ser dig omkring en tidig vinterkväll så inser du att nästan alla företag i din omgivning använder sig av den här typen av skylt. Neonljuset har överlevt och förblir modernt trots att vi förknippas själva neonet med en annan tids era.

Vi ser neonskylten och det är viktigt

Framförallt så handlar det om att vi kan se var företag och butiker finns då de använder sig av neonskyltar. Det går att se på långt håll vilket givetvis är en fördel till exempel för bilister som försöker hitta riktmärken.

För företag som vill profilera sig är det verkligen en fördel att använda ljusskyltar som syns. Det här är ju något som cementerar varumärket. Bara för att det är en neonskylt så måste den inte kännas retro. Neonskyltdesignen har hängt med in på 2000-talet.

Saker som påverkar skyltens design är:

  • Form på text
  • Storlek på skylten
  • Hur ljusslingan läggs
  • Nyans på färger

neonskylt pizza

Ljusskyltar påverkar det offentliga rummet

Det finns studier omkring ljusskyltens påverkan på det offentliga rummet. Det beror på att upplysta miljöer påverkar oss på ett viktigt sätt. Det handlar inte bara om att visa vägen utan också om att skapa trygghet.

När vi ser ordentligt i parken, på torget och på gatan så känner vi oss lugna. Det bidrar med en bättre stämning. I Sverige där vi har många månader då det blir mörkt tidigare kan neonskyltar vara med och påverka hur vi uppfattar våra offentliga rum utomhus. Det handlar om positiv påverkan och den kan ju nästan kännas igen från mysfaktorn vi upplever vid en jukebox med neonlampor.

Fantastiska möjligheter med ljustekniken

Neonskylten ger oss fantastiska möjligheter både inomhus och utomhus. Det är inte farligt att använda ljuset för att göra det lättare att se vad som finns var. Med mjuka färger och korrekt ljusstyrka så är det här skyltar som passar i stort sett överallt.

De syns bland annat på:

  • Caféer
  • Sportanläggningar
  • Industriområden
  • Shoppingcentrum
  • Buss stationer

neonskylt resa

Dagens neonskyltar är miljövänliga men kanske retro imorgon

Idag gör man neonskyltar med LED-lampor för att det anses vara miljövänligt. LED-tekniken gör det ju möjligt att få samma belysning fast med mindre energi. Det finns dock forskning som tyder på att LED-lamporna kanske inte är för evigt. Det finns nämligen risk för att de inte är så bra för miljö, djur och människor som vi har trott.

Dagens moderna neonskyltar med LED-lampor kan alltså bli retro om några år då vi börjar jobba med ny ljusteknik för att skydda vår värld. Fast att själva skylten skulle blir omodern är inte troligt. Den är aldrig riktigt retro då den följer med in i framtiden och anpassar sig till våra behov av teknik, färger och form!