Vilka leksaker blev populära under 1960-talet?

1960-talet var ett decennium som blev känt för sin kulturella revolution, kampen för medborgerliga rättigheter och tekniska framsteg. Det var också en tid då leksaker blev kommersialiserade och en del av populärkulturen. Barn över hela västvärlden ville ha de senaste och bästa leksakerna. Här är en omfattande översikt över de leksaker som blev populära under 1960-talet. Några av dem fortsatte att vara ikoniska i generationer framöver.

När vi tänker på leksaker under 1960-talet så tänker vi ofya på de mångsidiga och nya och innovativa leksaker som gjorde sin debut. Dessa leksaker har nu blivit samlarobjekt och många av dem finns fortfarande tillgängliga på marknaden idag. Låt oss ta en titt på några av de mest populära leksakerna på 1960-talet.

Barbie dockor

Utan tvekan var Barbie en av de mest ikoniska leksakerna genom tiderna. Barbie introducerades först 1959 men blev extremt populär på 1960-talet. Dockan marknadsfördes från början till unga flickor och är fortfarande en av de mest populära leksakerna för små barn. Än idag leker barn med Barbie och resten av gänget som har utvecklats under senare år.

GI Joe

En annan ikonisk leksak från 1960-talet är GI Joe. GI Joe introducerades först år 1964 som ett svar på Barbies popularitet bland flickor. På den tiden pratade man ju inte så mycket om jämnställdhet så det ansågs att pojkar behövde särskilda pojkdockor. Leksaken blev så populär att den överträffade försäljningssiffrorna för Barbie i slutet av årtiondet.

Hot Wheels

Hot Wheels var en annan populär leksak som dök upp under 1960-talet. Leksaken introducerades 1968 och blev snabbt ett måste för unga pojkar. Hot Wheels innehöll miniatyrbilar som var noggrant utformade och detaljerade.

hot wheels
Här är ett exempel på en Hot Wheels bil som pojkar lekte med under 1960-talet

Ritleksaken Etch a Sketch

Etch A Sketch var en annan populär leksak på 1960-talet. Leksaken introducerades 1960 och gjorde det möjligt för barn att rita bilder på skärmen genom att vrida på två rattar. Etch A Sketch blev en omedelbar succé på grund av sin nyhet och sågs som ett genombrott inom tekniken. Idag är den knappast aktuell då barn kan rita på sina paddor. Det är lite som att ingen vill ha en vinylspelare då det finns Spotify.

Twister

Twister var en leksak som blev brännande het under 1960-talet. Twister introducerades först 1966 i USA och var ett spel för fysisk koordination. Leksaken bestod av en plastmatta som hade färgglada cirklar på och spelarna fick placera sina händer och fötter på cirklarna. Twister är fortfarande en leksak som kommer fram på barnkalas såväl som då det blir 80 tals fest.

Leksaksugn med glödlampa

En annan populär leksak från 1960-talet var Easy Bake Oven. Leksaken tillät barn att laga mat med en glödlampa och var otroligt populär på grund av sin innovation. Leksaken introducerades första gången 1963 och finns i olika varianter än i dag. Folk använder den ännu idag. Till och med professionella kockar som vill skoja till det.

Rock ‘Em Sock ‘Em Robots

Rock ‘Em Sock ‘Em Robots var en leksak som släpptes på 1960-talet och som var otroligt populär bland unga pojkar. Leksaken bestod av två robotar som stod och slog varandra. Den första roboten som tappade huvudet förklarades som förlorare. Det finns numera moderna varianter av denna leksak där man styr de två robotarna med handhållna enheter.

Silly Putty

Silly Putty var en leksak som kunde sträcka sig och studsa på ett unikt sätt. Den introducerades först 1949 men blev enormt populär på 1960-talet. Leksaken är fortfarande tillgänglig idag och är fortfarande en populär present till barn.

silly putty
Såhär såg Silly Putty leksaken ut på 1960-talet

Spirografen

En annan populär leksak som dök upp på 1960-talet var Spirografen. Leksaken tillät barn att rita intrikata mönster med hjälp av specialdesignade plastplattor och kugghjul. Spirografen var otroligt populär under 1960-talet och har sedan dess återutgivits. Den finns också på tekniska och experimentella museum som Tom Tits där man ofta använder sig av större varianter som barn kan putta på.

En överskådlig sammanfattning:

Leksak År Introducerat Beskrivning
Barbie 1959 En ikonisk docka som marknadsförs till unga flickor och är känd för sitt utseende och sina tillbehör.
GI Joe 1964 En ikonisk actionfigur som marknadsförs till unga pojkar och är känd för sin militära bakgrund och sina tillbehör.
Hot Wheels 1968 Miniatyrbilar med detaljerad design och hantverk som är populära bland unga pojkar och samlare.
Etch a Sketch 1960 En leksak som gör det möjligt för barn att rita på en skärm med hjälp av två knoppar och är känd för sin kreativitet och sin enkelhet.
Twister 1966 Ett spel som kräver fysisk koordination och spelas på en plastmatta och är känd för sin popularitet som party- och familjespel.
Easy Bake ugn 1963 En leksaksugn som barn kan använda för att laga mat med hjälp av en glödlampa och är känd för att introducera barn till matlagning.
Rock ‘Em Sock ‘Em Robots 1964 Två robotar som slåss mot varandra tills en av dem tappar huvudet och är känd för sin enkelhet och sin underhållning.
Silly Putty 1949 En stretchig och studsig leksak som kan ta formen av föremål och är känd för sin unika konsistens.
Spirografen 1965 En leksak som gör det möjligt för barn att rita intrikata mönster med hjälp av plastplattor och kugghjul och är känd för sin kreativitet och sin enkelhet.

De leksaker som blev populära under 1960-talet är fortfarande populära idag. Vissa tillverkas fortfarande och andra har blivit samlarobjekt. Dessa leksaker har överskridit generationer och geografi. De är fortfarande älskade av många. Oavsett om det är Barbie, Hot Wheels eller Rock ‘Em Sock ‘Em Robots så har dessa leksaker förtjänat sin plats i historien och kommer att komma ihåg i generationer framöver.