Drick sodavatten som om det var 1770 – All om sodavatten!

Vi började dricka sodavatten i Sverige så tidigt som på 1600-talet och då handlade det om att bota sjukdomar. Idag är det ingen som tänker på kolsyrad dryck som en form av medicin. Du kanske dricker det som det är eller använder sodavatten till Mojito som i sig är en retrodrink!

Vad är sodavatten?

Sodavattnet som vi dricker idag började framställas år 1770. Då tog kemisten Torben Bergman fram mineralvatten med bubblor. Kolsyran är i grund och botten en kemisk förening som framstår i en vattenlösning av koldioxid. Koldioxid får vi när socker jäses i en miljö där det inte finns syre.

Om vi ser på sodavattnets historia internationellt så kan den spåras tillbaka till slutet av 1700-talet när forskare först upptäckte egenskaperna hos koldioxidgas. 1767 upptäckte Joseph Priestley, en engelsk kemist, att koldioxid kunde lösas i vatten och skapa en bubblig, brusande dryck.

Det var dock inte förrän i början av 1800-talet som kolsyrat vatten blev allmänt tillgängligt internationellt. Och du kanske känner igen namnet Joseph Priestly som ju finns med på Schweppes-flaskorna.

Schweppes
Naturligt groggvirke idag och en viktig del av sodavattnets historia!

Det är spännande att se hur retro denna dryck är. Det handlar ju om en dryck med flera hundra år på nacken. Under senare år har sodavatten kommit igen starkt då folk har återupptäckt den klassiska smaken och även inser fördelarna med denna uppfriskande dryck.

Oavsett om du klär upp dig i 80 tals kläder eller svidar om till Halloween kläder så förväntar du dig bubbeldricka på partyt!

Mer om ursprunget till kolsyrat vatten

Oavsett om du är på jakt efter sodavatten ICA säljer eller om du vill göra eget sodavatten är det inte så dumt att förså lite mer om ursprunget till denna dryck. I början av 1800-talet började en New York City-entreprenör vid namn John Matthews sälja sodavatten från en gatuförsäljare-vagn.

Han använde en enkel handdriven pump för att tillsätta koldioxidgas till vattnet. Detta skapade en uppfriskande och läskande dryck som snabbt blev populär. På mitten av 1800-talet hade läskfontäner blivit ett inslag i städer över hela Amerika och läskvatten hade blivit en basdryck.

När vi tänker på läskedrycker så är det ju oftast USA som ses som källa till fenomenet. Det är inte så konstigt för USA har varit en stor drivkraft bakom sodavattnets förekomst i populärkulturen.

I USA kallas sodavatten ofta för Selzer. Här kan du se mer om hur detta företag är förevigt förknippat med läskkulturen i USA:

Sodavatten i popkulturen från Amerika

Sodavatten har haft en betydande inverkan på popkulturen genom åren. I början av 1900-talet blev läskfontäner populära mötesplatser för unga och läskjerks blev kulturella ikoner. Sodafontäner spelade också en roll i medborgarrättsrörelsen eftersom de var en av få offentliga platser där afroamerikaner fick samlas och umgås.

Detta är en viktig del av sodavattnets historia och något som kan vara bra att tänka på. Det handlar inte bara om en dryck som vi gillar att servera. Det finns en hel del politik med i denna drycks historia.

Hälsofördelarna med sodavatten

Sodavatten har många hälsofördelar som gör det till ett attraktivt alternativ till sockerhaltig läsk och andra drycker. Kanske inte om du serverar sodavatten mojito men om du dricker det som det är så finns det ju inte mycket i bubbelvattnet som kan skada din hälsa.

sodavatten med jordgubbar
Jordgubbar i sodavatten går bra!

Soda vatten är kalorifritt, sockerfritt och koffeinfritt. Därmed handlar det om en idealisk dryck för den som håller koll på sin vikt eller försöker minska sitt sockerintag. Dessutom har kolsyrat vatten visat sig hjälpa till med matsmältningen, minska förstoppning och till och med förbättra bentätheten!

Hur gör du sodavatten mojito?

Om du vill ha en klassisk drink som är retro men högst aktuell så kan du göra en sodavatten mojito. Det är enkelt.

Du behöver bara blanda:

  • Limejuice
  • Några myntablad
  • Lite rom
  • Is
  • Sodavatten

Blanda på ett sätt som passar din smak och den mängd alkohol du vill ha. Detta är en drink som passar särskilt fint varma dagar då du behöver svalka dig. Perfekt för trädgårdsfesten med vännerna!

sodavatten mojito
En sodavatten mojito är god och läskande och den får det att vattnas i munnen bara av att se på drinken!

Sodavatten i våra butiker idag

Sodavatten fortsätter att vara en populär dryck med många som anammar det som ett hälsosamt och uppfriskande alternativ till läsk och andra sockerhaltiga drycker. Det finns sodavatten i en mängd olika smaker och den kolsyrade drycken avnjutas på egen hand eller blandas med juice eller andra smaker.

Många tycker också om att göra sitt eget sodavatten hemma med hjälp av en kolsyramaskin. Då kan du själv experimentera med tillsatser för att få perfekt smak utan att till exempel lägga till socker eller juice.

Soda vatten fortsätter att vara en viktig dryck

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att sodavatten har en rik historia både i Sverige och utomlands. Detta bubbliga vatten har åtnjutits av människor runt om i världen i över två århundraden. Dess retrocharm och hälsofördelar har gjort bubbelvattnet till en populär dryck och det fortsätter att vara en stapelvara i både läskfontäner och hushåll.

Oavsett om du njuter av det vanligt eller smaksatt är sodavatten en uppfriskande och klassisk dryck som alltid kommer att ha en plats i våra hjärtan och i popkulturen. Du bör se till att ha det hemma då lusten faller på och du vill ha en sodavatten mojito eller bara känner för något som är lite extra gott men som du inte blir tjock av!