1960-, 1970- och 1980-talen var perioder av enorm musikalisk kreativitet med nya genrer som växte fram och befintliga genrer som utvecklades. Dessa årtionden såg födelsen av många musikaliska rörelser som inte bara definierade sin tids musikaliska landskap utan också fortsätter att påverka musiken idag. Vilka musikgenrer var populära på 1960-, 1970- och 1980-talet? Det ska Retroweb reda ut i detta inlägg!
1960-talet: Rock n’ Rolls födelse
1960-talet var ett omvälvande decennium för musik. Det präglades av framväxten av rock n’roll som en dominerande musikgenre. The Beatles, The Rolling Stones och The Who var bland de mest populära banden på eran med deras musik som förkroppsligar den rebelliska tidens anda. Rock n’ roll kännetecknades av dess höga energi, gitarrdrivna ljud och betoning på ungdomskultur. Många tänker på 1960-talets musik som lite galen och väldigt melodisk.
Psykedelisk rock var också en betydande genre på 1960-talet, med band som Pink Floyd, The Grateful Dead och Jefferson Airplane som skapade musik som speglade tidens motkulturella rörelse. Psykedelisk rock kännetecknades av dess experimentella ljudlandskap, trippiga texter och användning av psykedeliska droger.
Folkmusiken såg också ett uppsving på 1960-talet, med artister som Bob Dylan och Joan Baez som använde sin musik för att förmedla sociala och politiska budskap. Folkmusiken kännetecknades av sin akustiska instrumentering, berättande texter och fokus på social rättvisa.
1970-talet: En era av disco och funk
På 1970-talet uppstod discomusiken som dominerade etern och dansgolven som en slags vulkan av snabbt tempo. Disco kännetecknades av dess upbeat tempo, funkiga baslinjer och catchy hooks. Detta gick hand i hand med specifika 70 tals kläder som bars på och utanför dansgolvet. Bee Gees, Donna Summer och Chic var bland de mest populära disco-artisterna på eran.
Funkmusik dök också upp på 1970-talet med artister som James Brown, Parliament-Funkadelic och Sly and the Family Stone som skapade musik som var starkt influerad av afroamerikansk kultur. Funk kännetecknades av dess synkoperade rytmer, tunga baslinjer och betoning på grooven.
Rockmusiken fortsatte också att utvecklas under 1970-talet med uppkomsten av genrer som hårdrock och heavy metal. Led Zeppelin, Black Sabbath och Deep Purple var bland de mest populära hårdrocks- och heavy metal-banden på eran. Deras musik präglades av höga, förvrängda gitarriff och kraftfull sång.
1980-talet: Popens årtioende
På 1980-talet såg popmusikens framväxt. Det var artister som Michael Jackson, Madonna och Prince som dominerade listorna och deras låtar spelas fortfarande på radio. Popmusiken kännetecknades av melodier som vi snabbt får på hjärnan såväl som en ganska polerad produktion. Det låg mycket fokus på stil och mode.
Än idag så är det många som älskar 80 tals kläder. Både för att ställa till med 80 tals fest och till vardags. Neonfärger och kläder som benvärmare hör ihop med musiken som ofta handlade om kärlek och en önskan om att vara fri och bara ha kul.
New wave var också en betydande genre på 1980-talet med band som Depeche Mode, The Cure och Duran Duran som skapade musik som var influerad av punkrock och elektronisk musik. New wave kännetecknades av dess synthesizerdrivna ljud, kantiga gitarriff och ironiska texter. I Sverige hade vi band som Ebba Grön inom denna genre.
Kommer du ihåg Bakom mina solglasögon?
Hiphop växte också fram på 1980-talet med artister som Run-DMC, LL Cool J och Public Enemy som skapade musik som speglade tidens urbana kultur. Hiphop kännetecknades av dess användning av trummaskiner, skivspelare och sampling såväl som dess socialt medvetna texter.
Varför älskades dessa genrer?
Musikgenrerna på 60-, 70- och 80-talen älskades av en mängd olika anledningar. En av de främsta anledningarna var att de återspeglade de kulturella och sociala förändringarna under sina respektive epoker. 60-talets musik förkroppsligade den motkulturella rörelsen, medan 70-talets musik speglade den hedonistiska disco-eran och funkrörelsen som hyllade afroamerikansk kultur. 80-talsmusiken speglade uppkomsten av konsumentism, tekniska framsteg och popkulturens växande inflytande.
En annan anledning till att dessa genrer älskades var på grund av deras fina och minnesvärda melodier och relaterbara texter. 60-talets musik hade till exempel en känsla av ungdomligt uppror och romantik som gav genklang hos publiken. 70-talets discomusik var perfekt för dans och fest, medan 80-talets popmusik hade en polerad produktion och dansanta rytmer som gjorde den omedelbart tilltalande.
Dessutom hade dessa genrer också en betydande inverkan på musikindustrin. De banade väg för nya musikaliska rörelser och formade ljudet av populärmusik. Många av de konstnärer som blev stora under dessa decennier blev kulturella ikoner som påverkade mode, stil och till och med politik. Beatles, till exempel, var inte bara ett band utan ett kulturellt fenomen som definierade 60-talet. Michael Jackson, å andra sidan, var kungen av pop och hade ett enormt inflytande på musikbranschen.
Vi kan också se att det rör sig om musik som handlade om det som vi alltid kommer att bry oss om. Politik, kärlek och hur vi lever våra liv. Eftersom detta i grund och botten inte har ändrats särskilt mycket under åren som följt så är det ju inte så konstigt att musiken från dessa årtioenden fortfarande spelas. Kanske inte på en vinylspelare men ändå, det är samma musik och samma tankegångar!