Skyddet mot orättvisa betalningsanmärkningar är bättre nu än förr

Det var länge så att folk som fick betalningsanmärkningar straffades hårt för detta. En betalningsanmärkning sågs som en svart fläck oavsett om det var ett misstag eller inte. Det här har tack och lov förändrats med flera viktiga insatser.

Idag kan du till exempel få lån trots att det finns en anmärkning registrerad hos Kronofogden. Det finns flera möjliga alternativ som du kan välja om du behöver låna pengar med anmärkning. Det beror på att kreditgivare vet om att du kan ha god ekonomi och klara ett lån trots att denna anmärkning finns registrerad.

Riksdagen införde en förändring år 2011

År 2011 så infördes en lagförändring för att underlätta för personer som får betalningsanmärkningar utan att ens veta om det. Detta kan tyvärr ske då en person har en skuld som de inte känner till.

Ibland kan det till och med röra sig om brott där personen inte köpt en tjänst eller produkt men ändå får en räkning. Ibland är det ett ärligt misstag som inte upptäcks förrän betalningsanmärkningen kan konstateras.

Den nya lagändringen innebär att den som får veta om en skuld från Kronofogden och då betalar inte får någon betalningsanmärkning. Detta är ju en stor skillnad från förr. Tidigare var det så att en skuld som hamnade hos Kronofogden automatiskt innebar en anmärkning.

Idag kan du låna pengar trots en betalningsanmärkning

Det är som sagt mycket lättare nu att låna pengar trots en betalningsanmärkning. Det kan ju vara så att du av misstag får en anmärkning trots att reglerna har ändrats till det bättre sedan 2011. Men om en kreditgivare ser att du har stabil ekonomi så kommer den anmärkningen inte att ligga dig till last.

Några alternativ till lån då du har en betalningsanmärkning:

Låna från vänner eller familj

Om du har någon i ditt liv som är villig och kan låna dig de pengar du behöver kan detta vara ett utmärkt alternativ. Se bara till att avtalet är skriftligt så att det inte uppstår några missförstånd i framtiden. Detta är ett lån utan ränta vilket är väldigt bra.

Få ett lån med säkerhet

Ett lån med säkerhet är ett lån där du ställer upp en säkerhet för lånet.  Det kan till exempel vara ditt hem eller din bil. Fördelen med detta är att det ofta är lättare att kvalificera sig för ett lån med säkerhet än för ett lån utan säkerhet. Nackdelen är dock att du kan förlora din säkerhet om du inte kan betala tillbaka lånet.

Få ett lån med dålig kreditvärdighet

Det finns långivare som specialiserar sig på lån för personer med dålig kreditvärdighet eller tidigare anmärkningar. Dessa lån har vanligtvis högre ränta än traditionella lån, men de kan vara ett bra alternativ om du behöver pengarna nu och inte kan kvalificera dig för andra typer av lån.

Använd ett kreditkort

Om du har en god kredithistorik kan du kanske få ett kreditkort med låg ränta. Detta kan vara ett bra alternativ för kortsiktiga lån, även om du måste vara försiktig så att du inte samlar på dig för mycket skulder. Kreditkort är dock bäst lämpade för mindre summor som till exempel då du vill köpa 80 tals kläder online eller ser en gammal telefon på auktion precis innan löning.

Lån med direkt utbetalning

Lån med direkt utbetalning är avsedda för personer som behöver pengar snabbt. En del av dessa lån kan även ha lägre gräns för beviljande. De har däremot ofta högre räntor så du bör bara använda dem som en sista utväg.

Lån utan UC kan vara bra för din kreditvärdighet

I vissa fall är det möjligt att ta lån utan UC och det kan vara bra om det är så att du har en betalningsanmärkning och inte vill svärta din kreditvärdighet med många låneansökningar registrerade.

Du får lån utan UC när långivaren har ett samarbete med något av de företag i Sverige som erbjuder kreditupplysningar. Till exempel Dun & Bradstreet eller Creditsafe. Det är dock inte alla långivare som erbjuder lån utan UC så det är viktigt att jämföra erbjudanden innan man tar ett.

Återbetala ditt lån i tid för att undvika påföljder och ny anmärkning

Om du inte kan betala tillbaka ditt lån i tid kan du drabbas av förseningsavgifter såväl som en betalningsanmärkning som försvårar krediter för dig framöver. Se till att du budgeterar noggrant och gör dina betalningar i tid för att undvika dessa potentiella problem.