Musik har varit en integrerad del av den mänskliga kulturen i århundraden. Hur musik produceras, distribueras och konsumeras har dock förändrats avsevärt över tiden. På 1960-talet vände sig musikälskare till vinylskivor som det primära mediet för att lyssna på sina favoritlåtar. Då var vinyl det nya och moderna även om man hade spelat skivor av liknande slag tidigare.
Under denna tid blomstrade skivbolagen och kostnaden för att köpa en vinylskiva var relativt överkomlig för de flesta musikfans. Men hur mycket kostade det att köpa skivor på 1960-talet? Det ska vi lura ut…
Vinylskivans material och funktion
Vinylskivor var det primära sättet att distribuera inspelad musik på 1960-talet. Vinylskivan var, och är fortfarande, gjord av polyvinylklorid (PVC) och det är en platt, räfflad skiva med spiralspår. När skivan spelas, åker ett litet stift i spåret. Detta får skivan att vibrera och producera ljud. Det är det här ljudet som vi hör som musiken som finns på skivan.
Denna uppfinning revolutionerade sättet att konsumera musik på eftersom människor inte längre behövde förlita sig på liveframträdanden eller radiosändningar för att njuta av sina favoritlåtar. Man kunde helt enkelt spela låten om och om igen hur många gånger som helst. Dessutom hade vi ju under samma period kassettbanden. De kom år 1963.
Fenomenet att skapa egna låtlistor var fött! Folk spelade in blandband och delade med varandra under de årtionden som följde. Detta har vi sedan glömt då vi numera skapar våra listor med appar. Lite som att få egentligen känner till hur en gammal telefon ser ut och fungerar!
Kostnaden för vinylskivan på 1960-talet
På 1960-talet varierade kostnaden för en skiva beroende på flera faktorer som artistens popularitet, skivbolaget och formatet. Till exempel var singlar, som är skivor med en låt på varje sida, vanligtvis billigare än album som hade flera låtar på varje sida. Dessutom debiterade populära artister och skivbolag ofta mer för sina skivor än mindre kända musiker och band.
I genomsnitt kostade en enda vinylskiva cirka 13-20 kronor på 1960-talet. Detta var ett relativt överkomligt pris för de flesta musikfans, och det bidrog till att underblåsa tillväxten av musikindustrin under denna tid. Men kostnaden för ett album var dyrare på cirka 25 kronor. Detta ansågs fortfarande vara överkomligt. Särskilt eftersom vinylskivor sågs som en långsiktig investering.
Musikbranschen och skivor idag
Idag är vinylskivor fortfarande ett populärt sätt att lyssna på musik på. Det finns faktiskt de som menar att ljudet blir bättre om man lyssnar på en vinylspelare hellre än senare format som CD och MP3. Fast idag kan det bli dyrt att köpa en ovanlig vinylskiva som inte längre tillverkas. De kan gå för flera tusen kronor om de är i gott skick.
Det skiljer sig en hel del från när det var som billigast:
Format | Genomsnittlig kostnad på 1960-talet |
---|---|
Singel | 4,25 SEK – 8,50 SEK |
Album | 34 SEK – 51 SEK |
OBS: Priserna har omvandlats från amerikanska dollar (USD) till svenska kronor (SEK) med en ungefärlig historisk valutakurs från 1960-talet på 1 USD = 8,50 SEK. Det är viktigt att notera att dessa priser inte tar hänsyn till inflationen och kan variera beroende på region och land.